Vanskelig å bli gravid

Synes du det er vanskelig å bli gravid? Faktum er imidlertid at det å bli gravid ofte er vanskeligere enn vi har antatt, spesielt jo eldre vi blir. Mange tror at menneskelig reproduksjon er en mye mer effektiv prosess enn det egentlig er. Så for å unngå overraskelser og skuffelser som kan komme med svikt i de første forsøkene, her er lærdommen du sannsynligvis aldri hørt fra dine foreldre eller lærere om hvordan du kan bli gravid.


Oddsen for å bli gravid er i din favør
Først av alt, du kan være trygg på at oddsen definitivt er med deg. Om lag 85 prosent av alle par vil bli gravid innen et år, men det er også lurt å ha noen realistiske forventninger. Den gjennomsnittlige tiden det tar å bli gravid er for eksempel omtrent seks måneder, og kvinner under 35 bør vente til de har prøvd i et år før de vurderer å ringe sin lege eller en fruktbarhets spesialist med bekymringer.

For eldre kvinner, endrer bildet seg. Ikke bare kan det ta lengre tid å bli gravid, men det er og færre sjanser til å lykkes. Kvinner som er 35 år og eldre bør ta kontakt med lege etter å ha prøvd å bli gravid i seks måneder uten å lykkes. Problemet er at mange kvinner i dag som utsetter barn før senere i livet pga en rekke årsaker, og ofte ikke er klar før det er for sent. Alle har sett eller lest om en 42 år gammel kvinne som ble gravid, og man tror det er ingen problem å vente. Det er viktig å forstå at den biologiske klokken tikker, og at ved å vente er det en økende risiko for a mislykkes.

Faktum er at det fortsatt bare er en måte man kan bli gravid, og det er når en sædcelle befrukter kvinnens egg, noe som bare kan skje ca 12 til 24 timer etter eggløsning. Det som er vikig når man har vanskeligheter med å bli gravid, er å finne nøyaktig tidspunkt for eggløsning. Dette er avgjørende for at du skal lykkes.

Hvordan finne tidspunkt for eggløsning
Eggløsning eller ovulasjon betyr at eggstokken slipper et egg til egglederen. Eggløsning skjer en gang i måneden, rundt midtveis i menstruasjonssyklusen. Eggløsningen utløses av en kraftig økt utskillelse av et hormon (LH) fra hypofysen. Follikkelstimulerende hormon (FSH) spiller også en rolle. Måling av LH kan benyttes for å bestemme eggløsningstidspunktet. Egget overlever i 1-2 døgn før det blir ødelagt. En befruktning må skje innen dette for at man skal kunne bli gravid.

Den enkleste måten å beregne når du har eggløsning er å telle tilbake. Først finne ut hvilken dag din neste menstrasjon trolig vil starte. Hvis mensen er veldig uregelmessig, vil denne metoden ikke fungerer for deg. Fra den dagen, tell tilbake 12 dager, pluss ytterligere 4 dager. Du er mest sannsynlig å ha eggløsning i løpet av denne fem dagers perioden. Hvis du er en av de mange kvinner som har en 28-dagers syklus, er det en god sjanse for at du har eggløsning på dag 14. Dag 1 er den første dagen i menstruasjonen, dag 28 er den siste dagen før neste periode starter. Hvis du synes det er strevsomt å telle dager, kan du bruke hjelpemiddelet LadyComp Baby. Den vil fortelle deg når du har eggløsning, holder styr på syklus, og vil også fortelle deg om du er gravid.

En annen måte å finne ut når du har eggløsning er å spore mønstre i din kroppstemperatur og i din utflod for en syklus eller to. Det er naturlig og gratis, men krever litt innsats. Hvis du er oppmerksom, og noterer deg dette hver dag, kan du begynne å se et mønster som kan hjelpe deg å forutsi når du har neste eggløsning. Les mer om hvordan vite når du har eggløsning

Hva man bør styre unna hvis man vil bli gravid
Det er noen relativt kontrollerbare faktorer som kan bremse ned et pars evne til å bli gravid. For kvinner inkluderer det å være for overvektig eller undervektig, spiseforstyrrelser, overdreven trening, røyking og drikking. For menn kan røyking og drikking også redusere antall sædceller.

Stress er en annen faktor som gjør det vanskelig å bli gravid. Det er mange eksempler på par som har problemer med å bli gravid før de stresser ned og slappet litt mer. Det er bevis for at depresjon kan føre til fysiologiske endringer som hindrer noen kvinner fra å bli gravid. Les mer om hvorfor du ikke blir gravid