Sliter med å bli gravid

Når man sliter med å bli gravid kan man ikke forlate huset uten å se mange andre gravide kvinner. Hver gang du slår på TV’en er det alltd en søt baby i en bleiereklame som stirrer tilbake på deg. Enten du har prøvd i et par måneder eller tenker på å starte en familie snart, her er gode tips for deg som sliter med å bli gravid.


Noe du sannsynligvis vet er at mange av oss ikke bli gravid første gang man prøver. Men hva som kan være overraskende er at det er flere faktorer som kan sabotøre sjansene for å bli gravid. De er viktige og kan ha en avgjørende rolle for om du blir gravid eller ikke.

1. Stress
Når du nevner til venner og familie at du «prøver å bli gravid», vil du nesten garantert alltid høre dem si: «Bare slapp av og det vil skje.» Lettere sagt enn gjort. Stress, god eller dårlig, kommer til å ta kontroll over deg både fysisk og mentalt. Balanse og ro er en viktig del av det å prøve å bli gravid. Når du er stresset vil ditt adrenal system ta over. Kroppen din er da ikke klar for å bli gravid. I perioden man prøver er det viktig å lære seg å si nei, og bruke tid på seg selv. Mange kvinner tror det beste å gjøre når du er stresset, er å ta fri fra jobb. I stedet for å endre din dag-til-dag rutine helt, anbefales det og rydde unna de mest stressede aktivitetene i løpet av dagen, og heller la din partner hjelpe deg i denne perioden.

2. Søvnmangel
Søvnmangel gir stress til kroppen, og når du er sliten vil ikke kroppen virke 100%. Får man ikke nok søvn vil immunforsvaret synke, og det er større sannsynlighet får å få infeksjoner som vil påvirke reproduksjonssyklusen. Dette gjelder for menn også. Infeksjoner kan føre til feber og overflødig varme kan skade produksjonen av sædceller. Kvinner som ikke får nok søvn kan også begynne å føle seg engstelige, noe som kan føre til tapte perioder. Å holde deg sunn og frisk er babyens bunnlinje, og avgjørende for når man sliter med å bli gravid.

3. Vekt problemer
En kvinne som er undervektig eller overvektig kan ha problemer med å bli gravid. En underernært kropp kan ha problemer med å få eggløsning. På den annen side kan overvekt ha en betydelig effekt på fruktbarheten. Bare det å være over din idealvekt reduserer sjansen for å bli gravid selv om du har eggløsning regelmessig. Jo lenger du beveger deg over 25 på Body Mass Index, jo verre blir det. Oppretthold et sunt kosthold og gode rutiner for mosjon, dette vil gjøre underverker for kropp og sinn.

4. Syklus forvirring
Mange kvinner forstår ikke sine egne sykluser. De fleste av oss har lært den typiske 28-dagers syklusen på skolen, men hver kvinne er annerledes og sykluser varierer i lengde. Den som er viktigst er timing. Eggløsningen er to uker før mensen. De fleste tror at det er to uker etter, men det er bare hvis du har en fire-ukers syklus. Du vil ha bedre hell med å bli gravid hvis du overvåker eggløsningen, og begynne å ha sex til rett tid. sædcellene kan overleve i tre dager i livmorhalsen, og det betyr at du ikke trenger å vente med å ha sex til eggløsningsdagen, det kan det være dagene før. Glidemiddel reduserer sædcellenes motilitet og funksjon, du bør derfor ikke bruke glidemiddel når du prøver å bli gravid.

5. Når du trenger hjelp
En positiv holdning er utrolig viktig. Prøv ikke å lytte til de negative historiene og prøv å være tålmodig. Forberedelsene til graviditet tar gjerne opptil et år, og i forveien kan det være en god ide å planlegge og gjøre endringer i din livsstil. Hvis du er bekymret for at det har tatt for lang tid, snakk med helsepersonell om dine muligheter for fruktbarhets rådgivning og behandling.

Et annet godt råd når man sliter med å bli gravid er å bruke en Ladycomp Baby monitor. Ladycomp Baby er sannsynligvis verdens fineste og beste hjelpemiddel når du vil bli gravid. Ladycomp Baby forutsier neste eggløsning med høy nøyaktighet allerede fra dag 2 i syklusen og gir deg samtidig tilhørende termin, bekrefter deretter eggløsning, markerer om samleie(r) har klaffet tidsmessig med denne og viser eventuell graviditet og termin. Du har alt i ett og trenger ingen eggløsnings- eller graviditetstester. Visste du forresten at Ladycomp Baby kan gi en indikasjon på når man har størst sjanse for å få en gutt eller jente?