Grunner til hvorfor du ikke blir gravid.

Prøver å bli gravid

Det at man prøver å bli gravid og ønsker å få barn kan oppmuntre noen kvinner til å ta sunnere valg. De kan bli mer bevisst på mat, drikke og medisiner de tilfører kroppen sin, og mange setter av tid til å trene. For kvinner som ønsker å optimalisere sin fruktbarhet, og ta bedre vare på kroppen sin er dette et godt første skritt. Men hva annet kan kvinner gjøre for å forbedre sine sjanser for å få en baby, når man prøver å bli gravid.


Det viktigste rådet for en kvinne som prøver å bli gravid er å bli kjent med kroppen sin, og spesielt hennes menstruasjonssyklus. Det er viktig å vite hvor langt fra hverandre hennes sykluser er slik at hun mer nøyaktig kan fastsi tid for samleier når man prøver å bli gravid.

Her er 11 tips som kan bidra til å øke en sunn kvinnes sjanse til å bli gravid, forutsatt at verken hun eller hennes partner har et kjent fruktbarhet problem.

1. Menstruasjon frekvens
En kvinne som prøver å få en baby bør følge med på de første dagene av mensen og om den har en tendens til å komme på samme dager hver måned, noe som anses å være vanlig. Hvis ikke ansees hennes perioder for å være uregelmessige, noe som betyr at hennes sykluslengder varierer fra måned til måned. Ved å lagre denne informasjonen kan en kvinne bedre forutsi når hun har eggløsning, den tiden da eggstokkene vil slippe et egg hver måned.

En kvinnes egg er fruktbart i bare 12 til 24 timer etter eggløsning. Imidlertid kan en manns sedceller overleve i en kvinnes kropp i ca seks dager.

2. Overvåke tidspunkt for eggløsning
Kvinner med regelmessige sykluser har vanligvis eggløsning to uker før menstrasjon. Det er vanskeligere å forutsi eggløsning hos kvinner med uregelmessige sykluser, men det skjer vanligvis 12 til 16 dager før starten av kvinnens neste periode. Det finnes flere metoder kvinner kan bruke til å finne ut sine mest fruktbare dager hver måned. Les mer om hvordan vite når du har eggløsning

3. Ha sex annenhver dag i den fruktbare perioden
Det «fruktbare vinduet» spenner over en seksdagers intervall, fem dager før eggløsning og dagen eggløsning skjer. Dette er dagene hver måned når en kvinne er mest fruktbar. En studie fant ut at samleie er mest sannsynlig å resultere i en graviditet når det skjer to dager før eggløsning.

Forskning har vist at det ikke har mye å si om par som hadde sex hver dag i «fruktbare vinduet» (37 prosent) sammenlignet med par som hadde sex annenhver dag (33 prosent). Og å ha sex annenhver dag kan være lettere å gjennomføre for et par i en travel hverdag.

4. En sunn kroppsvekt
Å være for tung kan redusere en kvinnens sjanser for å bli gravid, men blir man for tynn kan det gjøre det enda vanskeligere å få en baby. Forskning har vist at en kvinne som er overvektig (hennes Body Mass Index, eller BMI, er større enn 35) kan ta dobbelt så lang tid å bli gravid som en kvinne som har BMI som normalt. En kvinne som er undervektig (hennes BMI er mindre enn 19) kan ta fire ganger så lang tid å bli gravid.

Å ha for mye kroppsfett produserer overflødig østrogen, noe som kan forstyrre eggløsningen. Å miste 5 til 10 prosent av kroppsvekten før en kvinne begynner å prøve å bli gravid kan forbedre sin fruktbarhet. Mange kvinner som er for tynn får ikke regelmessige perioder eller at eggløsning stopper.

5. Spis sunn mat
Selv om det ikke finnes et spesifikt fruktbarhets fremmende kosthold, kan det å spise et utvalg av sunn mat bidra til å forberede en kvinnes kropp for graviditet ved å gi henne tilstrekkelig av viktige næringsstoffer som kalsium, protein og jern. Dette betyr å spise et utvalg av frukt og grønnsaker, magre proteiner, hele korn, meieriprodukter og sunne fettkilder. Les mer om hva du skal spise for å bli gravid

6. Reduser anstrengende trening
Å være fysisk aktiv de fleste dagene i uken kan hjelpe en kvinnes kropp a forberede seg til graviditet og fødsel. Men for mye mosjon eller anstrengende trening kan forstyrre eggløsningen. Legene ser mye av menstruasjonsforstyrrelser hos kvinner som trener tungt, og mange ganger trenger disse kvinnene å kutte ned på sine treningsøkter hvis de ønsker å bli gravid.

7. Din fruktbarhet synker med alderen
Ettersom kvinner blir eldre, synker deres fruktbarhet på grunn av aldersrelaterte endringer i eggstokkene som forårsaker en nedgang i mengden og kvalitet på eggene sine. Det er en gradvis fruktbarhet nedgang hos kvinner som begynner i 30-årene, en raskere nedgang etter fylte 37, og en bratt nedgang etter 40 år.

7. Kutt ut røyken
Røyking kan føre til fruktbarhetsproblemer hos både kvinner og menn. Kjemikalier som finnes i sigaretter, for eksempel nikotin og karbonmonoksid, fremskynde tapsprosent av egg. Det er også en god ide for kvinner å holde seg unna passiv røyking, noe som kan påvirke deres sjanser for å bli gravid.

8. Dropp alkohol
Det er tryggest å unngå alkohol nCr en kvinne prøver å bli gravid. Å drikke alkohol moderat (en til to drinker per dag) eller tunge nivåer (mer enn to drinker per dag) kan gjøre det vanskelig for en kvinne å bli gravid. Når en kvinne blir gravid anbefales det å droppe all alkohol.

9. Lag et fruktbarhet-vennlig hjem og arbeidsmiljø
Hyppig eksponering for gress og gårdsplantevernmidler, miljøgifter, eller kjemiske løsningsmidler som brukes på jobben kan skade en kvinnes fruktbarhet. Minimer disse eksponeringene ved å beskytte ansiktet med en maske og bruk vernehansker, briller og klær rundt potensielt giftige materialer.

10. Stress ned
Stressmestring er også viktig. Det å prøve å bli gravid er stressende nok for mange par. Selv om den eksakte rollen stress har for sjansene for å bli gravid er uklart, er det fornuftig for kvinner å utvikle gode mestringsstrategier for å håndtere stress hjemme og på jobb. Finn måter å slappe av på for både kropp og sjel, enten ved å trene, ta dype åndedrag, lytte til musikk eller gjør yoga.

11. Vit når du skal søke hjelp
En kvinne og mann bør vurdere å ta en fruktbarhet evaluering dersom kvinnen er 35 år eller eldre og ikke har blitt gravid etter seks måneder ved å ha sex regelmessig uten å bruke prevensjon. En studie konkluderer med at for kvinner over 35 år, kan det være aktuelt å starte behandling raskere enn for yngre kvinner. Det er anbefalt at en kvinne som er under 35 og hennes partner bør konsultere en fruktbarhet spesialist hvis hun har unnlatt å bli gravid etter ett år med å ha ubeskyttet samleie på en jevnlig basis.