Problemer med å bli gravid?

Problemer bli gravidProblemer med å bli gravid? Da skal du vite at du ikke er alene. Ikke alle blir gravide selv om de går inn for det. Det kan ta lengre tid enn man hadde trodd, og for enkelte blir det aktuelt å utredes for infertilitet. Selv om det kan se annerledes ut for de som ønsker seg barn og ikke får det, har det skjedd en revolusjon når det gjelder fruktbarhet, graviditet og fødsel i Norge. Aldri før har så mange kvinner fått egne, biologiske barn.


Når man bestemmer seg for å prøve å få et barn, er det vanligvis med stor glede og entusiasme at de skrider til verket. Sex uten prevensjon kan føles frigjørende og kan bli mer intimt og meningsfylt. Hvordan man opplever de neste månedene avhenger mye av forventningene til hvor lang tid prøveperioden skal ta. For et friskt og fruktbart par kan det ta opp mot ett år før unnfangelse inntreffer til tross for at paret har ubeskyttet sex på riktig tidspunkt i hver syklus. Statistisk tar det mellom fire og ti måneder for de fleste å bli gravide. Det finnes hjelpemidler som kan øke sjansene for å bli gravid fortere.

Finn eggløsningen og hvilke dager du kan bli gravid
Hvis man er oppmerksom på når man har eggløsning, øker sjansene for å bli gravid. Det er nemlig bare et par dager i hele menstruasjonssyklusen man er fruktbar. Det er mange måter å finne den på, fra temperaturmåling og kontroll av utflod, til eggløsningstester. Det finnes flere gode hjelpemidler for dette, ett av dem er BabyComp, som er en liten computer som viser nar eggløsningen inntreffer, og viser i tillegg hvilke dager du kan bli gravid og hvilke dager du ikke er fruktbar.

Det er ikke alle som merker eggløsningen like godt. Sædcellene ser heller ikke ut til å ha noen slags «radar» e.l. som forteller hvor egget er. Når man har studert sæd og egg i mikroskop, har de ofte sett at sædcellene svømmer fram og tilbake, mens egget går rett forbi. Så det er ikke sikkert man blir gravid selv om man har truffet eggløsningen noyaktig.

Etter eggløsningen kommer ventetiden. Da er det ikke mer man kan gjøre for å påvirke resultatet, og man begynner å lete etter de berømte symptomene. Mange opplever både kvalme, ømme bryster og mange andre symptomer gang på gang, uten at de er gravide. Og mange kjenner ingenting selv om de har blitt gravide, så det er ikke mye annet å gjøre enn å vente. Bruker man en BabyComp vil den vise om du er gravid eller ikke, og vil gi deg nøyaktig svar der og da, så man slipper å bruke mye penger på mange unødvendige graviditetstester. Ta heller en graviditetstest etter at BabyComp har bekreftet at du er gravid for å få det bekreftet.

Forventningene er som regel skyhøye. De fleste regner med at man blir gravid med en gang. Det ikke alle vet, er at bare ca. 25% lykkes i løpet av den første måneden. Hele 80% lykkes i løpet av et år. Men det er fortsatt 20% som ikke har lykkes i løpet av det første året, og etter et år uten resultat kan man starte utredning hos legen.

Hva bør man holde seg unna
Har man problemer med a bli gravid er det enkelte vesentlige ting man bor styre unna. Dette kan vere med på å avgjøre om du blir gravid eller ikke. Hvor lang tid det vil ta, og ikke minst helsen til barnet.

1. Flere studier har vist at både overvekt og undervekt kan gjøre at det tar lang tid å bli gravid. Det kan gjøre at kvinnen får sjelden eller ingen eggløsning, og det kan påvirke befruktningen. Overvekt har også negativ innvirkning på seksuell lyst hos både menn og kvinner og øker risikoen for spontanabort, nedsatt sædkvalitet og impotens hos mannen.

2. Kutt ut røyken. Det tar lengre tid for kvinner å bli gravide hvis de røyker. Jo mer du røyker, jo lengre tid tar det å bli gravid og det er økt risiko for spontanabort. Eggstokkreserven går ned og overgangsalderen kommer tidligere. Menn som røyker kan få nedsatt sædkvalitet og svømmehastighet, og røyken kan føre til ereksjonsproblemer. Har du en mann som røyker er det en god ide og be han slutte for å støtte deg til å bli fortere gravid.

3. Alkohol, drikk med måte eller avstå helt. Studier viser at det kan ta lengre tid før du blir gravid hvis du inntar alkohol i prøveperioden.

4. Koffein. Drikker du mer enn to kopper kaffe per dag kan det bety at det tar lengre tid å bli gravid og det gir økt risiko for spontanabort. Koffeinfri kaffe er et alternativ hvis man trenger morgenkaffen.

5. Sædkvaliteten. Noen studier har vist at sædkvaliteten kan forbedres av å spise valnøtter, sink og mye frukt og grønnsaker som inneholder antioksidanter. Mannen kan ha god sexlyst, men nedsatt sædkvalitet. Noen menn produserer for lite sæd, mens andre igjen har for lite sæd som kommer ut. En million sædceller høres mye ut, men for å gjøre fruen lettere gravid trenger mannen gjerne 100 millioner sædceller. Testiklene skal heller ikke utsettes for økt varme, så unngå trang bukse, bading i varmt vann og badstu. Det er heller ikke bra med stråling fra mobiltelefon, så unngå å ha mobilen i bukselomma.

Det finnes og mange andre grunner til at man blir ikke gravid. Mange av disse kan i seg selv være enkle, kanskje så enkle at man ikke har tenkt muligheten, men er verdt å vite om.

Andre nyttige artikler
Fruktbarhet
Fertilitetsproblemer
Bli gravid raskt
Hjelp til å bli gravid
Tips for å bli gravid
Blir ikke gravid
Jeg ble gravid med BabyComp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *