Når er den beste tiden å bli gravid

Når er den beste tiden å bli gravid

Når er den beste tiden i året å bli gravid? Det å bestemme seg for å bli gravid er i første omgang et stort skritt, men når du er sikker, er det en annen ting du må vurdere om det betyr noe hvilken tid på året du får barnet ditt. Tidspunket du blir gravid vil påvirke svangerskapet, men det kan også påvirke ditt barns helse i løpet av sitt liv.


Selvfølgelig, er det å bli gravid til ønsket tid langt vanskeligere enn det høres ut, og selv de mest nøye beregnede svangerskap kan komme uventet. Men med enkle hjelpemidler for å bli gravid kan du beregne tidspunktet helt nøyaktig ned til den måneden i året du vil bli gravid.

Den beste tiden i året å bli gravid?

Vi tar her for oss fordeler og ulemper ved å bli gravid på de ulike tidspuntene av året, slik at du kan finne ut når det beste tidspunktet for deg er å bli gravid.

Været

Du kan bestemme deg for at du vil at din baby skal bli født tidlig på høsten, slik at barnet er eldre og mer moden i forhold til skoleåret, men du bør huske på at det betyr at du vil bli gravid i løpet av sommeren. Høye temperaturer kan være svært ubehagelig, spesielt hvis det er i løpet av tredje trimester. Men så lenge man bor i Norge er nok ikke dette verdens største problem, og milde temperaturer påvirker humøret og sinnstemningen positivt.

Din helse

Hvis du lider av depresjon er vinteren den vanskeligste tiden på året for deg, så det kan være lurt å unngå at barnet ditt blir født i vintermånedene da de hormonelle endringer knyttet til svangerskapet kan påvirke din emosjonelle helse.

Våren er et annet godt alternativ for å få et barn, fordi den viktigste kalde influensasesongen er over i mars og april, slik at både du og ditt lille barn vil ha mindre sannsynlighet for å plukke opp noe i løpet av sine tidlige uker av livet.

Familiesituasjoner

Når kommer resten av familien din for å feire bursdag? Kanskje du vil at alle i familien skal ha sin spesielle dag rundt samme tid, eller kanskje du ønsker å spre dem ut over året. Mange mener at det er bedre at et barns fødselsdag ikke sammenfaller med store helligdager eller hendelser som jul, og andre fellesferier.
Alle disse bekymringene varierer for alle familier avhengig av situasjonen.

Jobben din

Når du har fått babyen din og du går ut i permisjon kan være vanskeligere på visse tider av året for arbeidet ditt. Tenk over når det vil bli best for din arbeidsplass at du går ut i permisjon. Hvis du vet at jobben krever at du å reiser mer i løpet av en travel sesong, så vil du kanskje unngå å være i slutten av svangerskapet rundt da. Det samme gjelder din partner og hans arbeid. Du vil gjerne ha din partner rundt deg i løpet av slutten av svangerskapet.

Barnet ditt

Avhengig av hvilken årstid barnet er født, er det vitenskapelige mønstre som viser et barns helse kan påvirkes av fire ulike faktorer:

 • Dato for unnfangelse
 • Tiden av året for graviditet
 • Hva slags mat du spiser i løpet av svangerskapet
 • Tid på året barnet er født

  En kvinnes hormonnivået kan variere sterkt i løpet av svangerskapet, avhengig av hvilken tid på året det er. For eksempel er melatonin, hormonet som påvirker hvor godt vi sover, påvirket av temperatur og lysforhold.

  Hormonnivået i en kvinnes kropp som et barn utvikler seg kan påvirke en persons helse for resten av livet.

  Vår barn

  – Mest intelligente
  – Økt risiko for astma
  – Tidligste alder for overgangsalderen

  Astma er på vei oppover, og de som er født på våren er mest utsatt, potensielt fordi virus som påvirker pust er mer vanlig på denne tiden av året. Men det er også sagt at de skarpeste babyene er ofte født om våren!

  Sommer barn

  – Mest sannsynlig å være fornøyd
  – Har færre barn
  – Minst sannsynlig å ha gress og pollen allergi

  De høye pollen nivåer under forsommeren antas å være årsaken til sommerfødte barn blir mindre påvirket. Mødre ville ha vært gravid i løpet av forsommeren og antistoffer dannes for å redusere følsomheten. Hvis du ønsker å ha mange barnebarn, bør du vite at barnet ditt vil være mindre sannsynlighet for å ha en stor familie hvis de er født i sommermånedene. Forskere er ikke sikker på hvorfor, men disse kvinnene gjennomgående har færre barn. Den gode nyheten er imidlertid at solen har åpenbart en positiv effekt på sommerfødte mennesker, som er lykkeligere enn vinter-fødte mennesker.

  Høst barn

  – Økt risiko for eksem
  – Mest sannsynlig til å være fysisk aktiv
  – Eldst alder ved menopause

  En 2016 studie fra University of Southampton viste at barn født på denne tiden har en høyere sannsynlighet for å utvikle eksem, men for det meste, å bli født om høsten er ment å være bra for helsen, fordi mødre vil mye vitamin D fra sommerens sollys. Vitamin D er viktig for hjernens funksjon og er også tenkt å ha langsiktige helsemessige fordeler. Reproduktive hormoner er høyere hos gravide kvinner om sommeren, så dette er tenkt å føre til at høst babyer blir født med flere egg og så har en senere overgangsalder.

  Vinter barn

  – Høyeste menneskene
  – Mest sannsynlig å være gretten
  – Ofte venstrehendt

  Dagslys og en økning i vitamin D er knyttet til at vinter barn blir høyere, mens mangel på solskinn antas å være årsaken til grettenhet. Forskning fra Tyskland fant at menn født mellom november og januar var også betydelig større sannsynlighet for å bli venstrehendt enn de som er født i andre deler av året – men de kunne ikke finne ut hvorfor.

  Hjelpemidler for å bli gravid

  Det finnes gode nøyaktige hjelpemidler som kan hjelpe deg å få barn på det tidspunktet av året du vil, og anbefales for alle som ønsker å bli gravid.

  Ladycomp Baby

  Ladycomp Baby

  Ladycomp Baby

  Ladycomp Baby er sannsynligvis verdens fineste og beste hjelpemiddel når du vil bli gravid. Den avløser den tidligere Babycomp og er genial også som 99,3% sikker prevensjon når det er aktuelt. Du har alt i ett og du trenger ingen eggløsnings- eller graviditetstester. I kalenderen ser du fort når de neste 6 eggløsninger forventes. Ladycomp Baby forutsier neste eggløsning med høy nøyaktighet allerede fra dag 2 i syklusen og gir deg samtidig tilhørende termin, bekrefter deretter eggløsning, markerer om samleie(r) har klaffet tidsmessig med denne og viser eventuell graviditet og termin. Du har full kontroll og kan til enhver tid se tempraturdata i displayet. Disse vises for de siste 12 mnd i kalenderform eller som kurve med markerte, bekreftede eggløsninger. Prisen tilsvarer ca 10 måneders forbruk av eggløsnings- og graviditetstester, men med den fordel at du har alle data lagret i Ladycomp Baby. Les mer om Ladycomp Baby