Menstruasjonssyklusen dag for dag

Lær hvordan du kan finne ut når du er mest fruktbar basert på menstruasjonssyklusen. Kvinnen er fruktbar eggløsningsdagen, vanligvis 12 til 16 dager før menstruasjonen begynner, og de fem dagene før det. For den gjennomsnittlige kvinnen så skjer det et sted mellom dag 10 og 17. Men problemet er at få kvinner er gjennomsnittlig, så trikset for hver kvinne som prøver å bli gravid er å finne sin egen individuelle, mest fruktbare periode.


En måte å beregne din mest fruktbare periode er å holde oversikt over din menstruasjonssyklus. Velg din korteste syklus (si 27 dager) og trekk fra 18. Dag 9 er da din første potensielt fruktbare dag. Trekk 11 fra den lengste syklusen (si 30 dager) og du får 19. Dette markerer din siste potensielt fruktbar dag. Hvis du har målt sykluser over flere måneder og disse var mellom 27 og 30 dager lang, ville du være mest fruktbar et sted mellom dag 9 og 19.

Du kan begrense det ytterligere ved å kartlegge din basale kroppstemperatur (morgentemperatur før du går ut av sengen). For de fleste kvinner varierer dette fra 96 ​​til 98 grader Fahrenheit. Når temperaturen stiger litt (fire til åtte tideler av en grad), betyr det som regel at du har hatt eggløsning i løpet av de siste 12 til 24 timer.

Én metode for å identifisere din fruktbare periode er å legge merke til endringer i slimet i livmorhalsen. Slimet varierer fra tørt (etter menstruasjon) til Sticky (nærmer seg eggløsning) til våt og semi-transparent (under eggløsningen).

Det finnes gode hjelpemidler som BabyComp som hjelper deg med å holde styr på syklus, eggløsning, fruktbare dager, og gir deg svar på om du er gravid eller ikke. Bli gravid med BabyComp.

Som nevnt ovenfor, varierer en kvinnes syklus, her er en dag for dag beretning om hva som skjer i løpet av en gjennomsnittlig 28-dagers syklus.

Menstruasjonssyklusen dag for dag

Menstruasjonssyklusen dag for dagDin syklus dag for day
Dag 1 til 5
Hvis du ikke er gravid, bli gammelt dødt vev skylt ut, og menstruasjon begynner. Østrogen og progesteron nivåene er lave. Kroppstemperaturen er 96 til 98 grader Fahrenheit.

Dag 6-7
Hypothalamus, en hjerne struktur som regulerer de indre organer og styrer hypofysen, skiller gonadotropin frigjørende hormon (GnRH). GnRH, i sin tur, forteller hypofysen til å frigjøre follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH), som forårsaker at egg eller follikler i en av eggstokkene begynner å vokse. Når eggene vokser, produserer de østrogen. Progesteron er fortsatt lav. Slimet i livmorhalsen er tørt (gjennom dagene åtte eller ni).

Dag 8 (kan strekke seg til dag 12)
Utskillelsen av østrogen øker, noe som fører til at slimhinnen i livmoren blir tykkere og genererer et rikere tilførsel av blodårer, forbereder det til å motta et befruktet egg. FSH og LH nivåer avtar.

Dag 10
Slimmet blir vått, klissete, eller hvitaktig eller gulaktig sekret.

Dag 12
Slimet blir klart og glatt, signaliserer at eggløsning er nær. Du er mest sannsynlig å bli gravid i løpet av denne perioden. (Sperm overlever i to til fem dager etter samleie, noe som er grunnen til at sex nå kan føre til graviditet selv om eggløsning fortsatt flere dager unna.)

Dag 13
Østrogen stiger dramatisk, noe som øker LH. LH stimulerer syntesen av progesteron, noe som fører til FSH til å stige. Innen 12 timer etter eggløsning, stiger kroppstemperaturen mellom 4/10 og 8/10 av en grad, og hvis graviditet ikke oppstår, er den fortsatt høy inntil neste menstruasjon.

Dag 14
Østrogen nivået faller kraftig, noe som fører til eggløsning. Egget lever i ca 12 til 24 timer.

Dag 15 (kan strekke seg til dag 24)
Utskiller økende mengder av østrogen og progesteron for å forberede livmoren for en mulig graviditet. FSH og LH nivåer begynner å falle.

Dag 17
Når kroppstemperaturen har holdt seg høyt i tre dager på rad, er vanligvis din fruktbare periode over.

Dag 18
Slimet i livmorhalsen blir gjennomsiktlig.

Dag 21-22
Progesteron nivået topper.

Dag 25
Corpus luteum faller fra hverandre. Hvis egget ikke ble befruktet, begynner progesteron nivået å falle, og slimet i livmorhalsen er klebrig. Hvis befruktning skjedde, forblir progesteron nivået høyt.

Dag 27
Slim er fraværende eller tørt.

Dag 28
Østrogen nivået synker og progesteron produksjonen faller raskt. Hvis du ikke er gravid, vil menstruasjonen begynne i morgen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *