Kan man bli gravid utenom eggløsning

Kan man bli gravid utenom eggløsning? Å bli gravid når som helst i måneden har vært en utbredt myte som ofte er hevdet av overbeskyttende foreldre. De mener det godt, men dette fører til unøyaktig informasjon som kvinner må leve med for resten av livet. Sannheten er å være fruktbar, eller den fasen der en kvinne kan bli gravid, forekommer bare i begrensede dager i løpet av måneden. Fem dager før og en dag etter eggløsning er de fruktbare dagene.


Kan du bli gravid når du ikke har eggløsning?
Kvinner kan ikke bli gravid uten eggløsning. Eggløsning refererer til prosessen med å frigjøre et egg eller egg fra eggstokken, som da vil være klar for befruktning ved samleie. Det skal bare en sædcelle til for å befrukte egget og bli gravid. Så man kan trygt å si at graviditet er umulig uten eggløsning. De fleste kvinner har eggløsning en gang i måneden, og når du har eggløsning er avhengig av din menstruasjonssyklus.

Når får du eggløsning og hvilke er dine mest fruktbare dager?
Nøyaktig tidspunkt for eggløsning er vanskelig å finne. Generelt så har kvinner vanligvis eggløsning rundt 10 til 16 dager før neste menstruasjonssyklus starter. Den første dagen av en menstruasjonssyklus er den første dagen med menstruasjonsblødning. Når blødningen stopper, vil eggløsning oppstå i en tid i løpet av syklusen. For eksempel vil en kvinne som har 35 dager i en syklus, ikke ha eggløsning den 14 syklus dag. Den estimerte fruktbare periode er rundt dag 19 til 25. Kvinner med kortere sykluser som 23 dager kan eggløsning innen dag 7 til 13. Les mer om hvordan finne sykluslengde