Kan man bli gravid under mensen

Kan man bli gravid under mensen? Det er en vanlig misforståelse at hvis en kvinne har sex i løpet av perioden hun har mensen, at hun da ikke kan bli gravid. Selv om det er usannsynlig å bli gravid under mensen, er det absolutt mulig.


De fleste kvinner har perioder som varer fra to dager til åtte dager, og finner sted hver 26 til 34 dag. Eggløsning (når et egg frigjøres fra en av eggstokkene) oppstår vanligvis midtveis i syklus, og er den mest fruktbare perioden i menstruasjonssyklusen – betydning, når du er mest sannsynlighet for å bli gravid.

Egget som slippes i løpet av prosessen med eggløsning overlever i bare 24 timer. Hvis det ikke blir befruktet av en sædcelle i løpet av denne tiden, betyr det at det ikke overlever, og kommer ut som menstruasjon ca 14 dager senere. De fleste kvinner har normalt sett en 28- til 32-dagers syklus, og med denne syklusen har en gjennomsnittlig to til åtte-dagers periode. Har man en syklus innenfor disse dagene kan man ikke bli gravid under mensen.

Slik kan du bli gravid under mensen
Ikke alle kvinner har en 28- til 32-dagers syklus. En kvinne med en kortere menstruasjonssyklus (24 dager, for eksempel), kan ha sju dager med blødning, ha samleie på hennes siste dag for blødning, og eggløsning tre dager senere. Ettersom sædceller lever i tre til fem dager, kan hun definitivt bli gravid under mensen.

I tillegg opplever noen kvinner blødninger mellom periodene. Dette kan skje under eggløsning og bli oppfattet som en periode, noe som gjør det vanskelig å vite nøyaktig tidspunkt i menstruasjonssyklusen.

Hvis du har hatt ubeskyttet sex under mensen, og er bekymret for at du kan være gravid, se opp for symptomer som milde nedre magekramper, ømme bryster og humørsvingninger . Disse symptomene kan oppstå så tidlig som to uker etter eggløsning. Andre mer vanlige graviditetssymptomer å se etter er kvalme, oppkast og alvorlig utmattelse.