Kan man bli gravid når man har mensen

Ja, det er mulig å bli gravid når man har mensen. Man må ha en meget kort menstruasjonssyklus, som er tiden fra den første dagen i en periode til den første dag i den neste periode, eller en tendens til å ha lengre perioder.


Befruktning oppstår når et egg og sædceller møtes i en egglederen. En gang i midten av menstruasjonssyklusen, mest sannsynlig mellom den 12. og 16. dag (hvis du har en 28-dagers syklus), når et egg er modent i en av de to eggstokkene.

Slik blir man gravid når man har mensen
Eggstokken frigir egget i magen, der det raskt blir sugd opp av den tulipanformede åpningen ved den nærmeste egglederen. Et egg kan overleve i egglederen i ca 24 timer etter at det er sluppet fra eggstokken. Og hvis spermcellene er tilstede i egglederen på den tiden, kan en av dem befrukte egget og føre til en graviditet. Hvis egget ikke blir befruktet, blir det skylt ut sammen med livmorslimhinnen når du har mensen.

En typisk menstruasjonssyklus er ca 28 dager lang, men noen kvinner har sykluser så kort som 22 dager. Hvis du har en kortere syklus, kan du ha eggløsning bare noen dager etter avsluttet menstruasjon. Og siden sædceller kan overleve i din skjede i opp til seks dager, og hvis du har sex under mensen, er det mulig at sædcellene fortsatt er til stede når du har eggløsning, klar til å befrukte egget.