Hvorfor du ikke blir gravid

Fra uregelmessig eggløsning til dårlig kosthold og ernæring, og den ledende årsak som er mannen. Vi skal se på de vanligste årsakene til hvorfor du ikke blir gravid, og de beste behandlingsmetodene for infertilitet.


Hva kom først, stress over din infertilitet diagnose, eller ufruktbarhet på grunn av stress? Selv om vi vet mye mer om de viktigste årsakene til infertilitet i dag enn hva vi gjorde for 10 år siden, er det fortsatt svært komplisert. Men takket være fremskritt innen assistert befruktning (ART) og at par er flinkere til å motta den hjelpen de trenger, gjør at det aldri tidligere har blitt så mange graviditeter på den naturlige måten.

Infertilitet dateres tilbake til begynnelsen av tid. Hvis du leser Bibelen, første Mosebok, så hadde Sarah fertilitetsproblemer med Abraham, og hun trengte en surrogat.

Infertilitet er ikke lenger et tabu emne, det er nå mye informasjon om de viktigste årsakene, og mest effektive behandlingene. Infertilitet er et problem, og er en kombinasjon av flere ting. Det anbefales at par under 35 år som prøver å bli gravide i en 12-måneders periode å søke hjelp av en fruktbarhets spesialist så snart de oppdager et problem. Er kvinnen over 35, oppfordres det til å søke hjelp etter ca seks måneder for å prøve å bli gravid naturlig, men jo raskere du får en diagnose, jo bedre vil resultatet bli.

Mannen

Den ledende årsaken til infertilitet er mannen, som er definert som alt fra lav sædkvalitet og dårlig bevegelighet (dvs. langsomme svømmere) til strukturelle abnormiteter som kan blokkere strømmen av sædceller. Mannen står for 30-40 prosent av fruktbarhetsproblemer for par.

Behandling:
Den gode nyheten er at det er ting du kan gjøre for å behandle de fleste fruktbarhetsproblemer hos mannen. Det første trinnet er å se en lege eller urolog for å diagnostisere problemet, som kan behandles med medisiner og kirurgi, avhengig av hva det er. En god løsning til lav sædkvalitet eller motilitet er ved hjelp av in vitro fertilisering (IVF) eller en fremgangsmåte som kalles intracytoplasmatisk spermieinjeksjon (ICSI), hvor en enkelt sædcelle injiseres i et egg. Ved å injisere en enkelt sædcelle, ved hjelp av ICSI, kan være alt du trenger for å bli gravid.

I alle tilfeller hvor mannen har nedsatt sædkvalitet er timing av samleiet i forhold til eggløsningen viktig. For de fleste par vil det være optimalt å ha samleie fra to dager før man forventer eggløsning. En Babycomp har ekstra planleggingsfunksjoner som gir dato for neste forventede eggløsning allerede på dag 2 i syklusen. Ved ujevne sykler gir statistikkmodulen alle viktige tall for å beregne kommende eggløsning. En syklusutskrift gir dessuten en grafisk fremstilling av syklusen. Samleier kan registreres, og Babycomp markerer når samleie og dato for eggløsning klaffer tidsmessig. Les mer om mannen

Endometriose

Endometriose er definert som en kronisk sykdom i det reproduktive systemet der celler fra endometrium (slimhinnen i livmoren) vokser der de ikke er ment til utenfor livmorhulen. Endometriose forårsaker blokkerte rør som kan hindre egg og sperm å møtes, eller det befruktede egget i å reise nedover i egglederne som normalt. Dette forårsaker en graviditet utenfor livmoren. Vanlige symptomer på endometriose er tunge og smertefulle perioder, smerter under samleie, og milde til alvorlige kramper under menstruasjon.

Behandling:
Den eneste måten å virkelig vite om du lider av endometriose er gjennom laparoskopi, en kirurgisk prosedyre for å se etter cyster i magen. Cystene kan fjernes under en laparoskopisk prosedyre. Noen pasienter bli gravid 6 til 8 måneder etter operasjonen. Hvis graviditet ikke oppstår, anbefales det inseminasjon eller i mer alvorlige tilfeller-IVF.

Endometriose er når vev som ligner livmorslimhinnen (det som støtes ut under menstruasjonen) finnes utenfor livmoren. Endometriose er en av de hyppigste årsaker til at graviditet uteblir, men det er fullt mulig å bli gravid med diagnosen. Bruker du BabyComp, vil du få en bekreftelse i hver syklus om det er eggløsning og om det gule legemet, corpus luteum, produserer nok av hormonet progesteron til at et befruktet egg kan feste seg. BabyCompen vil i tilfelle normalt bekrefte graviditet ca 18-20 dager etter eggløsning. En BabyComp-utskrift viser syklusforløp, lengder og eggløsninger tabellarisk og temperaturkurven viser forholdet mellom østrogen og progesteron. Les mer om endometriose

Eggløsningsforstyrrelser

Dette er et altomfattende begrep, og trolig den vanligste årsaken til infertilitet hos kvinner, det er når eggløsningen ikke klarer å oppstå, eller skjer på en inkonsekvent basis. Om lag 20 til 40 prosent av kvinnelig ufruktbarhet stammer fra uregelmessige eggløsninger, noen kvinner i reproduktiv alder har aldri eggløsning (som kan være en indikasjon på tidlig menopause), mens andre kan få eggløsning hver tredje måned. Hormonelle ubalanser, overdreven trening, overdreven vekttap, og mye stress er alle blant de viktigste årsakene.

Behandling:
Det er helt normalt at en eggløsning uteblir fra en syklus en gang i blant. En BabyComp vil vise hvis det skjer. Du får ganske enkelt ikke grønt lys etter eggløsning. Hvis det ikke er noen eggløsning, dannes det ikke noe gult legeme og temperaturen stiger ikke. BabyCompen kan derfor ikke gi grønt lys. Skjer dette en gang, er det ikke noe å bry seg om. Skjer det gjentatte ganger, anbefaler vi en å få tatt en BabyComp-utskrift som vil vise hva som er problemet.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Dette er en svært kompleks tilstand, en eggløsning dysfunksjon som kommer i eggstokken. Mange pasienter som har PCOS vet ikke det (mindre enn 25 prosent er diagnostisert) siden det er et så bredt spekter av symptomer tilsynelatende uten tilknytning til hverandre. For eksempel mangel på eggløsning, unormal menstruasjonssyklus, overdreven vektøkning, akne, uvanlig ansiktshår, og infertilitet.

Behandling:
En måte å behandle PCOS er gjennom kosthold og mosjon. Metformin er et legemiddel som brukes for å hjelpe normalisere kroppens bruk av insulin og returnere hormoner tilbake til en balansert tilstand.

Polycystisk Ovariesyndrom blir mer og mer vanlig. Diagnosen stilles når follikler som ikke ble brakt til eggløsning fester seg i eggstokkveggen. Følgen er som regel sterkt varierende sykluslengder, gjerne kombinert med andre symptomer som økt hårvekst, overvekt, insulinresistens, høyt blodtrykk med mer. Eggløsninger forekommer som regel i de fleste sykler, og PCOS er i seg selv ikke noe hinder til å bli gravid. Problemet er at de aller fleste bommer tidsmessig, og bruk av eggløsningstester blir kostbart når man tester over flere uker. En BabyComp vil vise når det er eggløsning. Les mer om PCOS Polycystisk Ovariesyndrom

Å være over eller undervektig

Å være for tynn eller for tung kan forstyrre din hormonelle funksjon. Forskning viser også at det å trene for mye kan påvirke fruktbarheten negativt. Mange spesialister mener ernæring og kosttilskudd er fremtiden for behandling av infertilitet.

Behandling:
Kvinner bør informeres om ernæring, kosttilskudd som fiskeoljer, Vitamin D, probiotika, høykvalitets prenatal vitaminer, og CoQ10 kan hjelpe for bedre eggkvalitet. I tillegg er det gunstig for mannen.

Sterk over- eller undervekt fører ofte til nedsatt fruktbarhet og vanskeligheter med å bli gravid. Hvis kvinnen har en BMI, body mass indeks, som er mindre enn 20 eller høyere enn 30, kan dette være en medvirkende årsak til at graviditet uteblir. Endring i kosthold og tilpasset trening kan gi positive resultater. Mat som fremmer progesteronbalansen anbefales spesielt. Babycomp har en innebygget BMI-kalkulator, og dette sammen med en PFC-utskrift viser status og dokumenterer endringer over tid.

Hvorfor du ikke blir gravid

Hvorfor du ikke blir gravid

Stress
Generasjoner før oss forsto ikke at infertilitet er komplekst, og det er ikke bare et spørsmål om stress. Det er mer til det enn det. Stress spiller en rolle i alle sykdomer, inkludert infertilitet, men hvis stresset ville vært den eneste faktoren som forårsaker ufruktbarhet, måtte nivået av stress være ekstremt. Hvis en kvinne har et ekstremt nivå av stress kan det hemme funksjonen av hypotalamus som kontrollerer hypofysen, som i sin tur styrer skjoldbruskkjertelen, binyrene og eggstokkene. Dette vil til slutt føre til uregelmessige perioder.

Behandling:
Viktig å finner gode metoder for å håndtere stressnivået helt fra begynnelsen av i behandlingen. Finn en støttegruppe, gjør yoga eller meditasjon.

Tubal Disease

En del av det å finne årsaken til en kvinnes infertilitet er å undersøke om hun har et mekanisk problem, som blokkerte rør, fra infeksjoner. La oss si at hun har vakre egg, og han har stor mengde med sperm, men de må ha et sted hvor de kan komme sammen og gjødsle. En del av opparbeidelsen er alltid en form for radiologisk vurdering for å sørge for at rørene er åpne for tilgang til livmoren.

Behandling:
Sykdom i egglederne har vært en mindre faktor det siste tiåret. Hvis du ser på 60- og 70-tallet, var sykdom i egglederne at en kvinne hadde blokkert rør, eller arrete rør fra infeksjon eller klamydia, eller fra endometriose, som forårsaker strukturelle problemer. For behandling av Tubal Disease anbefales the å ta kontakt med en fertilitetsspesialist.

Alder

Alder er kvinnens mest kritiske variable i hennes fruktbarhet. Kvinner er født med alle sine egg 1-2 millioner ved fødselen, og vi mister dem hver måned, både i kvantitet og kvalitet. Gradvis tap av egg kalles atresi, og når du kommer i overgangsalderen har du ikke flere egg igjen.

Behandling:
Tap av egg kan ikke behandles, og det er ikke mulig å lage flere egg. Det som er viktig er å sørge for at eggene man har er sunnest mulig. Derfor er kosten din og kosttilskudd viktige faktorer for gode egg. Det vil øke sjansen for at du blir gravid.

For flere årsaker til at du ikke blir gravid, les artikkelen blir ikke gravid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *