Hvordan finne sykluslengde

Syklus betyr sirkel og henviser til at det samme hormonmønsteret gjentas hver måned. Enkelt forklart betyr menstruasjonssyklus at kroppen produserer et egg, egget løsner og dersom det ikke blir befruktet av en sædcelle, skylles det ut av kroppen ved menstrasjon. Egget produseres og modnes i en av eggstokkene, og vandrer så til livmoren via egglederne. Tiden fra egget forlater eggstokken til det skylles ut av kroppen som blod, er om lag 2 uker. Ca en uke etter menstrasjon, løsner et nytt egg fra en av eggstokkene og en ny syklus begynner. En menstruasjonssyklus varer i mellom 26 og 35 dager, men det finnes kvinner med lengre eller kortere sykluser. De første årene etter første mens, vil syklusen kunne være veldig uregelmessig.


Hvordan finnes sykluslengde?
Syklusen regnes fra første blødningsdag i en menstruasjon til neste første blødningsdag (og ikke fra blødningen stopper til den begynner igjen!). Dersom første blødningsdag var 1. juni, og neste menstruasjon begynner 29. juni, har du 28 dagers syklus – uavhengig av antallet blødningsdager. Kvinnens menstruasjonssyklus kan også variere eller forstyrres av miljøfaktorer. En syklus kan forskyves, eller man kan hoppe over en eller flere. Mannens sæd kan overleve i opptil seks dager i kvinnens fruktbare sekret, men det er mest realistisk at den overlever i en til tre dager. Kvinnens egg kan overleve i opptil to døgn, men dør vanligvis i løpet av det første døgnet. Det er innenfor disse tidsrammene at unnfangelse er mulig, og sjansen er større dersom sæden allerede finnes i egglederen ved eggløsningen. Om du har regelmessig mens så kan du ha nytte av å se på når du er mest fruktbar. Det er jo når du har eggløsning at sjansen for å bli gravid er størst. Og en eggløsning vil du ha midt mellom to menstruasjoner

Du kan også finne ut når du har eggløsning ved å måle temperaturen din og når temperaturen øker, er det tegn på at eggløsningen allerede har funnet sted. Fordi eggløsning vanligvis finner sted mellom klokken 16 og 19, og man anbefaler temperaturmåling om morgenen, kan vinduet for mulig unnfangelse allerede være lukket når du oppdager temperaturøkningen. Dersom syklusen er regelmessig, kan du se på tidspunktet for forrige syklus’ temperaturøkning, og ha sex på de tilsvarende dagene i denne syklusen. Å telle dager kan være til hjelp, men husk å justere etter sykluslengden. BabyComp er et godt hjelpemiddel for å finne syklus, eggløsning og hvilke dager du kan bli gravid og ikke.

Her er noen eksempler:

28 dagers syklus
Eggløsning: dag 14 (12-16)
Fruktbare dager: 9-15 (6-17)

26 dagers syklus
Eggløsning: dag 12 (10-14)
Fruktbare dager 7-13 (4-15)

30 dagers syklus
Eggløsning: dag 16 (14-18)
Fruktbare dager: 11-17 (8-19)

Hva påvirker syklusen?
– Helse. Er du syk, utsettes eller uteblir gjerne menstruasjonen.
– Kosthold. Går du mye opp eller ned i vekt kan dette påvirke hormonbalansen og dermed regelmessigheten i syklusen din. Svært under- og overvektige kan miste menstruasjonen en tid.
– Trening. Hardtrening kan ha innvirkning på syklusen din. Noen toppidrettsøvere har svært uregelmessige menstruasjoner, og andre mister den helt i en periode med intens trening.
– Reise. Dersom du reiser langt og opplever tidsforskjeller samt klimaendringer kan syklusen forstyrres.
– Stress. Sterkt følelsesmessig stress kan noen ganger forstyrre syklusen.
– Svangerskap. Under svangerskap stopper syklusen, og kvinner som ammer barna sine, får ofte ikke menstruasjonen tilbake før fire til tolv måneder etter fødselen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *