Hvordan bli gravid

Hvordan bli gravider det mange som lurer på. Ikke så rart da det å bli gravid er noe de fleste mennesker ønsker en gang i løpet av livet. Det er mye som skal klaffe for at du skal bli gravid akkurat når du selv tenkte det. En graviditet krever planlegging og det kan det hende du trenger å gjøre noen endringer i livsstil, medisinbruk eller andre forhold knyttet til helsen din. Noen par ser ut til å bli gravid bare ved å snakke om det. For andre tar det tålmodighet og litt flaks. Hvis du leter etter tips om hvordan du kan bli gravid, begynner den gammeldagse måten. Her er det du trenger å vite om hvordan bli gravid, og når du skal søke hjelp.


Bare en av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver. 60 prosent lykkes i løpet av tre måneder. 80-85 prosent blir gravide innen ett år, mens 90-95 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av to år. Resten – fem til ti prosent, regnes for å ha et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem. Dersom du er under 30 år, anbefales det å ta kontakt med lege etter ett til halvannet år dersom du fortsatt ikke har blitt gravid. Dersom du er over 30 år, eller mistenker at det er en grunn til at du ikke blir gravid, for eksempel at du sjelden har menstruasjon, er det ingen grunn til å vente så lenge.

Hvordan vite når eggløsningen kommer?
Befruktning består av mange komplekse trinn, og det er mye som skal klaffe. Hver måned frigjøres det hormoner fra en kjertel i hjernen som stimulerer eggstokkene til å starte modning av egg. Når egget er klart for treffe en sædcelle, løsner det fra eggstokken og fanges opp av egglederen. Dersom du ønsker å bli gravid, er dagene før eggløsning den beste tiden å ha samleie på slik at sædcellene rekker å svømme opp til egglederen. Men hvordan kan du vite når eggløsningen faktisk er? For mange kvinner kan det være som å prøve å treffe en skyteskive som stadig er i bevegelse, ettersom det er mange forhold som kan påvirke når eggløsningen skjer. Les mer om hvordan vite når du har eggløsning

For å treffe tidspunktet for eggløsning kan du:

  • Oversikt over din menssyklus. Lag en oversikt over når din menstruasjon starter flere måneder på rad. Det finnes mange appér du kan laste ned på mobilen som kan være til hjelp. Den dagen menstruasjonen starter kalles ofte syklusdag 1. Dersom du har regelmessig menstruasjonen en gang pr måned er eggløsningen ofte på dag 14. Det eksakte tidspunktet kan variere fra måned til måned. Du kan derfor være oppmerksom på noen tegn som tyder på eggløsning.
  • Se etter forandringer på slimet fra skjeden. Rett før eggløsning blir slimet klarere, glattere og kan trekkes i lange tråder . Dette slimet kan ligne litt på eggehvite, og inneholder stoffer som gir næring til sædcellene på veien. Etter eggløsning forsvinner dette slimet og erstattes av en mer hvitaktig utflod. Da er sjansen for graviditet betydelig redusert.
  • Ta temperaturen. Eggløsning kan forårsake en liten stigning i basal kroppstemperatur. Det er den temperaturen du har når du er frisk og er i hvile. Bruk et termometer og ta tempen hver morgen mens du ennå er i sengen. Registrer målingene hver morgen på en kurve (feks ruteark). Du vil etterhvert se at det kommer frem et mønster, med 0.5 grads stigning. Du er på det mest fruktbare to til tre dager før denne temperturstigningen skjer.
  • Eggløsningstester. Det finnes ulke tester du kan kjøpe på apoteket. Disse testene brukes til å påvise et hormon som heter LH (eggløsningshormonet). Man tester i urinen. Testene kan brukes for å påvise om det er en eggløsning. Les bruksanvisning nøye. Ikke bruk slike tester mange måneder, det er både dyrt og kan bli veldig stressende for dere begge. Les mer om eggløsningstest

    Ting å gjøre for å maksimere fruktbarheten

  • Ha sex regelmessig. Hvis du konsekvent har sex to eller tre ganger i uken, er du nesten sikker på å treffe en fruktbar periode på et tidspunkt. For sunne par som ønsker å bli gravid, er det ikke noe som heter for mye sex. For mange par, dette kan være alt som trengs.
  • Ha sex en gang om dagen nær tidspunktet for eggløsning. Daglig samleie i dagene før eggløsningen kan øke oddsen for unnfangelse. Selv om partnerens sæd konsentrasjon sannsynlig blir litt redusert hver gang du har sex, er reduksjonen vanligvis ikke et problem for friske menn.
  • Velg riktig stilling. Mange tror at misjonærstillingen er den som skal til for å unnfange barn. Og ofte lykkes man godt i den stillingen. Men det er faktisk ikke denne som er den aller mest gunstige. Dyp penetrering er et stikkord. Da kommer sædcellene lettere og raskere fram til målet. Derfor er det bare å prøve seg fram – gjerne bakfra eller med henne øverst. Det kan være en fordel at han forblir inni henne til penis er slapp for å unngå at sæden renner ut. Dessuten er miljøet i skjeden syrlig og kan ta knekken på en del sædceller før de når fram til målet. Noen legger også en pute eller lignende under rumpa for å la tyngdekraften hjelpe sædcellene i riktig retning opp egglederen. Det kan umulig skade.
  • Orgasmen kan hjelpe til. Ekspertene strides om hva som er best – at hun får orgasme før, samtidig eller etter han. De som mener det er best at hun får orgasme først, viser til at det øker mengden livmorsekret, noe som gjør svømmeturen opp til egget enklere for sædcellene. Skulle hun få orgasme samtidig eller etter han, kan derimot sammentrekningene i livmoren hjelpe til å trekke sædcellene lenger inn og i riktig retning. Orgasme er ikke ingen forutsetning for å bli gravid.
  • Pass på sædkvaliteten. Det er en god grunn til at testiklene henger på utsiden av mannens kropp – nemlig for å unngå at de blir for varme. Sædceller trives nemlig best ved litt lavere temperatur enn resten av kroppen. Tettsittende og/eller trangt undertøy kan gjøre at testiklene blir for varme, noe som kan gå utover sædkvaliteten. Velg heller litt vide boksershortser – i hvert fall i prøveperioden. Andre ting som kan gjøre testiklene for varme er å ligge i badekar, ta badstu, ha mobilen i lommen eller pc’en på fanget. Å bruke varme i bilsetene er heller ikke å anbefale. Nikotin, alkohol, enkelte matvarer og kjemikalier kan også påvirke sædkvaliteten. Derfor er det lurt å kutte ned så langt det lar seg gjøre.
  • Gjør sunne livsstilsvalg. Oppretthold en sunn vekt, inkluderer moderat fysisk aktivitet i din daglige rutine, et sunt kosthold, begrense koffein og håndter stress. Gode vaner vil tjene deg og barnet ditt godt under svangerskapet.
  • Ta en legesjekk. Ta en sjekk hos din lege og be dem vurdere din generelle helse og hjelpe deg med å identifisere endringer i din livsstil som kan forbedre sjansene for en sunn graviditet. Planlegging er spesielt nyttig hvis du eller partneren din har noen helsemessige problemer.
  • Ta vitaminer. ​For kvinner som planlegger å bli gravide anbefales det å ta 400 mikrogram folat per dag. Det kan forebygge ryggmargsbrokk. Fortsett fram til 12. svangerskapsuke. Folat får du kjøpt på apoteket.
  • Spis mat som øker fruktbarheten. Med et sunt og variert kosthold kommer du langt. Men vil du hjelpe kroppen litt ekstra på vei, er det noen typer mat og drikke som kan være ekstra gunstige. Mandler, nøtter, kornprodukter, salat, bønner og fet fisk inneholder alle vitamin E, som skal være bra for sædkvaliteten.
    Vitamin C styrker kroppens immunforsvar, noe som er gunstig med tanke på unnfangelse. For er immunforsvaret opptatt med sykdom, nedprioriterer kroppen ofte svangerskap. Du finner rikelig med vitamin C i kiwi, appelsiner, nyper og rød paprika. Sink er også bra for sædkvaliteten og finnes i valnøtter, korn, kli og kjøtt. Lever, fisk, grønne grønnsaker, sitrusfrukt og grove kornprodukter inneholder viktige doser med vitamin B, og er bra både for hennes og hans fruktbarhet. Og ta tran! Omega 3-fettsyrer er bra både for dere og for den vesle nyes start på livet. Fortsett gjerne med inntaket – jo lenger jo bedre! Les mer om hva du skal spise for å bli gravid

    Sliter du med å bli gravid?
    De fleste par i fruktbar alder som forsøker å få barn, blir gravide innen om lag ett år. Rundt 10-15 prosent av parene lykkes imidlertid ikke innen et år. Par som har forsøkt i et år uten å lykkes regnes som ufrivillig barnløse, men flere av disse parene vil kunne lykkes ved å forsøke noe lenger. ​Er kvinnen mer enn 35 år kan man søke legehjelp allerede etter et halvt års forsøk uten fastslått graviditet. Ved optimale forhold regner man med at det kun er 20 prosent sjanse for en graviditet ved hver eggløsning. Dersom du ikke lykkes med å bli gravid, bør du kontakte fastlegen din. Utredning for ufrivillig barnløshet er alltid en utredning av et par. Det kan være aktuelt med assistert befruktning om man ikke blir gravid. ​Les mer om hvorfor du ikke blir gravid