Hvordan bli gravid fortest mulig

Hvordan bli gravid fortest mulig? Kanskje er du bare veldig ivrig etter å bli gravid, eller kanskje du vil at barnet skal bli født på et bestemt tidspunkt. Uansett, er det flere ting du kan gjøre for å bli gravid fort, og muligheten for å bli gravid når du selv ønsker det. Her er fem gode tips for å gjøre det mer sannsynlig at du vil bli gravid snart etter at du begynner å prøve.


1. Ta en legesjekk
Du er mer sannsynlig å få en vellykket graviditet hvis kroppen din er klar for oppgaven. For å finne ut om du er i form til å bli gravid, og for å lære hvilke endringer som kan hjelpe deg, bør du planlegge en legesjekk med en lege eller jordmor.

2. Vurder genetisk testing
Avhengig av etnisk bakgrunn og familiehistorie bor du vurdere genetisk screening for å se om du eller din partner er bærere for alvorlige arvelige sykdommer som cystisk fibrose, sigdcelleanemi, og andre. Dette kan være det aller viktigste du kan gjøre for å bidra til å sikre en sunn baby, og alt det krever er en spytt eller blod prøve fra hver av dere.

3. Finn ut når du har eggløsning
Den største hemmeligheten til å bli gravid fortere er å vite når du har eggløsning (et egg frigjøre fra eggstokken). Tenk på egget som en blink og sædceller som piler. En av pilene må treffe blink i for at du skal bli gravid. Ettersom kvinner har eggløsning en gang hver menstruasjonssyklus, er det bare noen få dager i hver syklus når sex kan føre til graviditet. Å vite når du har eggløsning betyr at du og din partner kan identifisere tidspunktet og deretter satse på det, i stedet for bare å skyte en haug med piler og håpe å treffe blink. Du kan finne ut når du har eggløsning ved hjelp av et par forskjellige metoder. Les mer om hvordan vite når du har eggløsning

4. Ha sex til rett tid
Når du vet når ditt egg vil bli løslatt fra eggstokken, kan du planlegge å ha sex under de mest fruktbare dager som er fra tre dager før eggløsning gjennom dagen for eggløsning. Det å starte litt tidligere kan ikke skade, og noen kvinner har blitt gravid av samleie som skjedde seks dager før de har eggløsning.

Du har en rekke dager for hvor det er lurt å ha sex fordi sperm kan overleve i tre til seks dager i kroppen din. (Dine egg overlever bare en dag.) Det betyr at hvis du har sex på mandag, kan sædceller overleve i egglederne, og venter på et egg til å flyte forbi, til rundt torsdag – eller kanskje til og med så sent som søndag.

Hvis du ikke er sikker på når dine fruktbare dager er, kan en enkel tommelfingerregel hjelpe: Ha sex annenhver dag. Ved å ha sex ofte, vil du ha sunne sædceller som venter i egglederne hver dag, klar til å trå støttende til når ditt egg blir sluppet. Hvis du ønsker å ha sex oftere enn annenhver dag, er det helt greit. Det vil ikke hjelpe deg bli gravid fortere, men det vil ikke skade, heller.

Et annet tips: Hvis du og partneren din venter med å ha sex før den mest fruktbare perioden, pass på at du ikke har gått alt for lenge. Din partner bør ejakulere minst en gang i dagene før din mest fruktbare periode. Hvis han ikke gjør det, kan det være en opphoping av døde sædceller i hans sæd, og døde sædceller kan ikke kan få deg gravid.

5. Få din partners sædceller i kampform
Sædceller har best sjanse til å befrukte et egg når de er sunne, sterke, og at det er rikelig av det. Flere ting kan hjelpe partneren din få sine sædceller i kampform:

 • Kutte ned på alkohol. Studier viser at å drikke daglig kan redusere testosteronnivået og øke antall unormale sædceller
 • Unngå tobakk og narkotiske stoffer. Disse kan føre til dårlig sædcelle funksjon
 • Spis nok av visse viktige næringsstoffer – som sink, folsyre, kalsium og vitamin C og D – det bidrar til å skape rikelig og sterke sædceller. Les mer om hva du skal spise for å bli gravid
 • Unngå badestamper, badstuer, og varme bad, ettersom varmen dreper sædceller. Testiklene trives best på 94 til 96 grader Fahrenheit, et par grader kjøligere enn normal kroppstemperatur.

  Jo tidligere partneren din kan gjøre disse endringene, jo bedre: Sunne sædceller tar litt tid å utvikle, så forbedringene han gjør i dag vil gi bedre sædceller om ca tre måneder fra nå.

  Hvor lang tid skal man prøve før man søker hjelp?
  Hvis du kommer til å bli gravid naturlig, er det svært sannsynlig til å skje i løpet av de første tre månedene. Omtrent 6 av 10 par har unnfanget da. Etter det, hvor lenge du skal fortsette å prøve før du søker hjelp fra en fruktbarhet spesialist avhenger i stor grad av din alder. Fruktbarhet avtar når du blir eldre, så hvis du er over 40, få hjelp fra en ekspert med en gang. Hvis du er 35-40, snakk med en spesialist etter at du har prøvd i seks måneder uten hell. Og hvis du er under 35, er det nok greit å fortsette å prøve for et år før du søker hjelp.

  Selvfølgelig, hvis du har grunn til å mistenke en fruktbarhet problem hos deg selv eller din partner, gå videre og gjør en avtale – det er ingen grunn til å vente.