Hvor lenge etter samleie kan man bli gravid

Hvor lenge etter samleie kan man bli gravid?. Når du har sex, blir sædceller sluppet opp i livmoren og egglederen. Hvis du tilfeldigvis har sex på samme dag som du har eggløsning, så du kan bli gravid samme dag. Men hvis du ikke har eggløsning samme dag som du har sex, kan sædcellene leve i opptil tre til fem dager. Så du kan bli gravid 1,2 til og med 5 dager etter samleie. Det hele kommer ned til når du har eggløsning, og hvis det er sædceller tilstede eller ikke! Egget lever bare i ca en dag så det er viktig å treffe riktig tidspunkt å bli gravid.


Den enkleste måten å beregne når du har eggløsning er å telle tilbake. Først finne ut hvilken dag din neste menstrasjon trolig vil starte. Hvis mensen er veldig uregelmessig, vil denne metoden ikke fungerer for deg. Fra den dagen, tell tilbake 12 dager, pluss ytterligere 4 dager. Du er mest sannsynlig å ha eggløsning i løpet av denne fem dagers perioden. Hvis du er en av de mange kvinner som har en 28-dagers syklus, er det en god sjanse for at du har eggløsning på dag 14. Dag 1 er den første dagen i menstruasjonen, dag 28 er den siste dagen før neste periode starter. Hvis du synes det er strevsomt a telle dager, kan du bruke hjelpemiddelet Ladycomp Baby. Den vil fortelle deg når du har eggløsning, syklus, og hvilke dager du kan bli gravid. Den har og en artig funksjon som kan gi deg en indikasjon på når man kan bli gravid med en jentebaby eller bli gravid med guttebaby. Les mer om hvordan vite når du har eggløsning

Hvor lenge etter samleie må man vente innen man tar en graviditetstest for å bekrefte graviditet? På noen graviditetstester står det at man kan ta testen og få et resultat å stole på etter ca. 12 dager, men ekspertnene anbefaler å vente til tid for mensen, og ta en test hvis den ikke kommer som den skal. Da burde resultatet være til å stole godt på. Hvis du ikke har regelmessig mens, bør det nok i alle fall gå to uker før du tar en test. En test som er tatt for tidlig vil gi falske resultater, og blir da egentlig bare en «falsk trygghet». Hvis en test er positiv, så er den nok til å stole på selv om den er tatt litt tidlig.

Hvis du har en tidlig positivt resultat, og deretter får mensen kort tid etter, kan du ha hatt det som kalles en kjemisk graviditet. Dette betyr et befruktet egg implanteres i livmoren og utvikles akkurat nok til å begynne å produsere hCG, men deretter stopper å utvikle seg av en eller annen grunn. Denne formen for tidlig spontanabort skjer vanligvis når det befruktede egget har mangler som hindrer det fra å vokse normalt. Etter en kjemisk graviditet, kan mensen være litt tyngre og noen dager senere enn vanlig. Når graviditetstestene var mindre følsome enn hva de er i dag, ble disse tidlige tapene aldri identifisert.

Hvor lenge etter sex kan man bli gravid
Som tidligere nevnt kan sædcellene leve i opptil tre til fem dager. Så du kan bli gravid 1,2 til og med 5 dager etter samleie. For å treffe riktig er det viktig å gjøre følgenede:

  • Finn ut nøyaktig dag for eggløsning og bli kjent med din menstruasjonssyklus
  • Ha sex daglig dagene før eggløsning, dagen du har eggløsning og dagen etter. Dette er din fruktbare periode, og det er kun disse dagene hver måned du kan bli gravid. Les mer om den beste tiden for å ha sex hvis du prøver å bli gravid
  • Forbered kroppen, hjemmet og miljøet rundt deg på graviditeten. Les 16 ting du bør gjøre før du forsøker å bli gravid

    Ble du ikke gravid denne måneden? Ikke få panikk. De fleste par lykkes ikke første gang, mer enn halvparten vil bli gravid etter 6 måneder, om lag 85 prosent i løpet av ett år. En kvinne og mann bør vurdere å ta en fruktbarhet evaluering dersom kvinnen er 35 år eller eldre og ikke har blitt gravid etter seks måneder ved å ha sex regelmessig uten å bruke prevensjon. En studie konkluderer med at for kvinner over 35 år, kan det være aktuelt å starte behandling raskere enn for yngre kvinner. Det er anbefalt at en kvinne som er under 35 og hennes partner bør konsultere en fruktbarhet spesialist hvis hun har unnlatt å bli gravid etter ett år med å ha ubeskyttet samleie på en jevnlig basis.