Hvor lenge etter eggløsning kan man bli gravid? Det er mulig å bli gravid 1-2 dager etter eggløsning. Etter at et egg har blitt sluppet (eggløsning) er det en 12-24 timers periode hvor egget er tilgjengelig for å bli befruktet. Etter samleie bruker sædcellene ca 6 timer for å nå egget.
For å unnfange et barn, må du ha sex på de mest fruktbare dager – vanligvis 1 til 2 dager før eggløsning og gjennom dagen for eggløsning. Kvinner kan bli gravid ved å ha samleie en dag eller to før eggløsning, så det er ingen grunn å vente til dagen for eggløsning. Selv om du har samleie på den dagen du forventer å få eggløsning, kan du bli gravid i ytterligere 24 timer avhengig av nøyaktig når egget er sluppet, og når sædcellene kommer det.
0-23 timer etter samleiet har spermiene nådd fram til egget, en vei på ca 17-18 cm. Befruktningen finner sted i egglederen, enten det er egget eller sædcellen som kommer først. Sædceller kan leve her i flere døgn. Eggcellen derimot lever kortere. Flere sædceller kommer seg inn i spalten mellom det ytre og indre eggeskall, og i løpet av få minutter er vinneren kåret. Befruktningen har skjedd!
Hvordan finne tidspunkt for eggløsning?
De fleste har nok hørt at eggløsningen inntreffer den 14. dagen i syklusen, men det er kun om du har en 28 dager lang syklus. Gjennomsnittlig har kvinner en syklus som varer i 28 dager. Altså at det går 28 dager fra første dag i menstruasjonen til neste gang du får mens.
Noen har et par dager kortere og noen har et par dager lengre, Har du kortere eller lengre syklus enn 28 dager kan du finne omtrentlig dag for eggløsning ved å regne to uker tilbake. Har du en syklus som varer i 32 dager, har du altså eggløsning rundt den 18. dagen. Men noen har forskjellig lengde på syklusen fra måned til måned, og da kan det være vanskelig å regne seg fram til riktig dag. Les mer om hvordan vite når du har eggløsning
Vanlige symptomer på eggløsning
Det er fullt mulig å kjenne selv på kroppen når man har eggløsning. Men det er svært forskjellig hvor flinke folk er til å lytte til kroppens signaler. Her er de vanligste symptomer på at du har eggløsning.
Eggløsningssmerter – Noen kvinner kan kjenne at eggløsningen finner sted ved at de får eggløsningssmerter. Disse smertene kan variere fra kvinne til kvinne og variere i smertegrad. Smertene kan oppleves som ømhet, murrende verking eller stikking på den ene siden av magen. Dette avhenger av hvilken eggstokk som slipper egget i den aktuelle perioden. Smertene kan vare fra ett øyeblikk til opptil 24 timer.
Endring i brystene – Endring i brystene kan forekomme rett etter eggløsningen. De kan bli ømme, større, føles tyngre og bli mer klumpete. Slik er de gjerne frem til menstruasjonen begynner, for så å bli «normale» igjen. Hormonell påvirkning har skylden i dette, det er ikke farlig.
Livmorhalsslimet/sekretet – De fleste kvinner har økt livmorhalsslim i tiden før og under eggløsningen. Dette er ikke en avgjørende faktor for om man blir gravid eller ikke, men kan gjøre en befruktning lettere. Når eggløsningslimet forsvinner, har man hatt eggløsning. Ved eggløsningen blir slimet seigere enn det ellers er i syklusen. Det er gjennomsiktig og kan sammenlignes med rå eggehvite. Dette slimet kan strekkes og vil da danne en tynn tråd/stripe. Slimet vil ikke trekke inn i dopapiret, men ligge igjen utenpå. Man kan sjekke eggløsningslimet ved å føre pekefingeren forsiktig inn i skjeden og ta ut litt slim. Husk god håndhygiene for å hindre infeksjoner. Ta slimet mellom pekefinger og tommel, strekk slimet for å se om det er seigt og lager en tråd. Er dette tilfelle, er eggløsningen på vei. Du er aller mest fruktbar de 2-3 dagene du merker eggløsningsslimet. Det er lurt å ha samleie allerede første dagen du merker slimet og annen hver dag etter dette, gjerne i en ukes tid. Det er ingen fare dersom det er litt rosa farge i slimet, dette viser bare at du er ekstra fruktbar akkurat nå.
Økt kroppstemperatur – Alle som har eggløsning vil få en temperaturøkning på ca.0,2-0,5 grad dagen etter eggløsningen i forhold til den normale basaltemperaturen. Basaltemperaturen, som er kroppens temperatur i full hvile, kan variere fra syklus til syklus og fra kvinne til kvinne. Man må derfor måle basaltemperaturen hver dag i hver syklus. Det er først etter at du har ført skjema på dette i to-tre sykluser at du kan sammenligne og få en pekepinn på når neste eggløsning vil finne sted. Dette forutsetter at du har en jevn syklus og at temperaturøkningen varer i minst tre dager sammenhengende. Man merker vanligvis ikke denne temperaturøkningen, men med et følsomt termometer (febermåler) kan dette måles. Det beste er å bruke et basaltermometer som er beregnet til akkurat dette. Dersom du bruker et vanlig digitalt termometer, må dette helst ha to desimaler.
Økt sexlyst – Tidligere studier har vist at kvinner føler seg mer attraktive i perioden rett før eggløsning, det sies at de utstråler en spesiell «glød». Enkelte blir også mer kåte i denne perioden enn de er ellers i syklusen. Dette merker mannen og kan virke tiltrekkende på han. Kanskje det er det dyriske instinktet som tar over hos oss?
Oppblåst – Det er ikke uvanlig at man føler seg litt oppblåst i tiden rundt eggløsning.
Nyttige hjelpemidler for å finne eggløsning og bli gravid
Det er mange par som sliter med å bli gravide, ofte er det enkle løsninger som skal til for at man skal bli gravid. I tillegg til kosthold og helse er det viktig å holde rede på syklus, eggløsning og hvilke dager du er mest fruktbar. Det finnes i tillegg til eggløsningstester flere gode hjelpemidler som kan kartlegge dette for deg. Hvordan man opplever de neste månedene avhenger mye av forventningene til hvor lang tid prøveperioden skal ta. For et friskt og fruktbart par kan det ta opp mot ett år før unnfangelse inntreffer til tross for at paret har ubeskyttet sex på riktig tidspunkt i hver syklus. Statistisk tar det mellom fire og ti måneder for de fleste å bli gravide. Det finnes hjelpemidler som kan øke sjansene for å bli gravid fortere. Les mer om hjelpemidler for å bli gravid