Hvor fort kan man bli gravid etter fødsel

Hvor fort kan man bli gravid etter fødsel? Å få et nytt barn kort tid etter fødsel er vanligvis det siste en kvinne tenker på. Likevel for de som ønsker et nytt barn raskt etter fødsel er det greit å vite hvor fort man kan bli gravid. Det er også et viktig spørsmål om man ønsker å hindre en uventet graviditet. Les videre for å lære svaret på dette spørsmålet, og hva du bør gjøre for å øke eller redusere sjansene for å bli gravid etter fødselen.


1. Eggløsning etter fødsel
De fleste kvinner opplever en lengre periodes blødning rett etter fødselen. Blødningen vil bli lettere og lettere, og varer ca i seks uker. Det er svært lite sannsynlig at en kvinne blir gravid i løpet av denne tiden, men det er ikke umulig. De fleste kvinner vil gjenoppta vanlige perioder med eggløsning og menstruasjon innen åtte til ti uker.

2. Amming etter fødsel
Amming kan påvirke en kvinnes syklus ved å forsinke retur av hennes syklus sammenlignet med kvinner som ikke ammer. Derfor antar mange at hvis en kvinne ammer, kan hun ikke bli gravid. Denne prevensjonsmetoden er bare 98% effektiv og fungerer bare hvis mor ammer sitt barn eksklusivt. Hvis barnet begynner å spise fast mat eller de ammende intervallene blir lenger, skal det flere midler for prevensjon brukes.

Imidlertid er denne metoden ikke 100% effektiv. Kvinner kan bli gravid mens de ammer. I tillegg hvis en kvinne ammer og blir gravid igjen, kan det føre til en reduksjon av nåværende melkforsyning, og negativt påvirke kroppens funksjoner. Verdens helseorganisasjon anbefaler minst seks måneder med amming og opp til et år hvis mulig. Hvis en mor blir gravid innen seks måneder etter fødselen, er det anbefalt at hun avvender babyen hennes fra morsmelk snarest.

3. Sex etter fødselen
Vanligvis kan kvinner gjenoppta sex etter seks uker. Dette er forutsatt at kvinnen er klar både fysisk og mentalt. Selv om kroppen din er helbredet er det ikke sikkert at man er i humør for sex. Det er greit, bruk tid og sexlysten vil komme tilbake gradvis.

4. Anbefalt tid for en ny baby
Eksperter anbefaler å vente minst 18 til 23 måneder mellom svangerskapene. Dette gjør at den nyfødte mottar alle fordelene samt at kvinnens kropp får en sjanse til å leges helt. Denne perioden skal brukes til å konsentrere seg utelukkende på den nyfødte uten å måtte bekymre seg om alle ting som kommer sammen med å være gravid igjen.

5. Risikoen ved å ha en ny baby for tidlig
Hvis man planlegger å ha svangerskapene tett sammen, er det viktig å forstå risikoen ikke bare for kvinnen, men også for den neste babyen. Studier har vist at kvinner som blir gravide innen seks måneder etter fødselen har økt risiko for komplikasjoner som spontanabort.

6. Hvis du ikke ønsker et nytt barn, bruk prevensjon
En kvinne kan bli gravid når som helst etter fødselen. Et par som ikke ønsker å bli gravid igjen trenger å diskutere prevensjons alternativer. Det finnes en rekke av trygge og effektive hormonfrie prevensjonsmidler tilgjengelig, som er det beste når man ammer. Man bør lese om tilgjengelige alternativer og velge hva som er best for deres familie.

7. Viktige behov for mødre etter fødselen

Umiddelbart etter fødselen
Umiddelbart etter fødselen er det viktig å ta vare på sitt nyfødte barn og seg selv. En kvinnes kropp trenger tid til å gro, og en baby trenger kjærlighet og hengivenhet. Denne første tiden bør brukes til hvile, og spise næringsrik mat.

Ernæring
Ernæring er spesielt viktig i denne perioden. En kvinne trenger næringsrik mat slik at man kan helbrede seg selv og skape en god melkeforsyning. En kvinne trenger bare ca 300 ekstra kalorier per dag for å dekke de ekstra ernæringsmessige kravene for å produsere melk. I denne perioden er det ikke tid for å fokusere på å gå ned i vekt. En kvinne trenger tid til å nyte øyeblikket og konsentrere seg om sitt barn.

Trening og Fitness
Turgåing og løfte en ny baby vil være omtrent alt en kvinne kan håndtere i løpet av de første ukene. Hvis en kvinne var godt trent før og under svangerskapet, kan hun være i stand til å gå tilbake til å trene tidligere. Ikke press deg selv! Husk at kroppen nettopp har gått gjennom en enorm erfaring og trenger tid til å gro. De fleste kvinner som har en vaginal fødsel kan gå tilbake til å trene etter fire til seks uker.

Hvordan bør et par forberede en ny graviditet?
Den beste måten å forberede seg på en graviditet umiddelbart etter fødselen, er å sørge for at kvinnens kropp har hatt tilstrekkelig tid til å helbrede seg, og er i best mulig form. I tillegg burde man vurdere sin egen helse og mentale velvære. Å ha en nyfødt er hardt arbeid! Det krever ekstrem innsats, og gi kropp og sinn den nødvendige tid til å justere seg innen du prøver å bli gravid igjen. Som alltid er det viktig konsultere å snakke med en lege.