Hjelp til å bli gravid

hjelp til bli gravidI dag trenger stadig flere hjelp til å bli gravid. For nærmere 15 prosent av norske par har problemer med å bli gravide. Årsaken til problemene med å unnfange kan ligge både hos mannen og hos kvinnen. For kvinner ligger problemet ofte i eggløsningsproblemer og ødelagte eggledere, mens menn kan ha dårlig sædkvalitet. Men også det at gjennomsnittsalderen øker for når kvinner blir mødre, kan ha noe å si. Det er nemlig enklest å bli gravid i 20-års alderen. Her er noen gode tips som gir deg god hjelp til å bli gravid.


Arv og livsstil utgjør grunnlaget for god helse. Det er viktig at man lever et sunt og fornuftig liv. Et liv med rusmidler, alkohol, tobakk/nikotin, mange seksualpartner og en altfor tidlig seksuell debut er faktorer som minsker fertiliteten. Vi vet også at mat som betegnes som «fastfood», som har lite næring og lite fibrer leder til feilernæring om man spiser det regelmessig og i store mengder. For mye sukker og et ubalansert kosthold kan i høy grad påvirke dine muligheter til å bli gravid. Prøv å spise variert og legg særlig vekt på å få i deg mye grønnsaker, og da gjerne mørkegrønne sorter som brokkoli og spinat siden de inneholder mye folsyre. Folsyre forebygger ryggmargsbrokk hos fosteret. Det er utrolig viktig hva vi spiser, det er dette vi bygger opp kroppen med. Riktig mat gir bedre celleoppbygging, og kroppen fungerer bedre. Man trenger ikke at bli fanatisk for at endre om på livsstilen sin. Vi kan nok alle forbedre våre vaner ved hjelp av enkle tiltak. Overvekt kan minske sjansene for at bli forelder, hos både mann og kvinne.

Bli kjent med syklusen din

For å vite når i måneden du har eggløsning og sjansen er størst for å bli gravid, er det første du bør gjøre å bli kjent med menstruasjonssyklusen din. Et tips er å bruke en BabyComp som vil gi deg svar på når du har eggløsning og hvilke dager du kan og ikke kan bli gravid. Kvinner er fruktbare fra fem dager før til en dag etter eggløsning. Eggløsning inntrer 12-16 dager før første menstruasjonsdag. En gjennomsnittelig menstruasjonssyklus har 28 dager, men det er stor variasjon fra 20 dager hos noen og andre kan ha opptil 40 dagers syklus. Du må vite når det er 12-16 dager igjen til neste menstruasjon kommer.

Ved eggløsning stiger også temperaturen med cirka 0,5 grader og holder seg på det nivået frem mot menstruasjonen. Ved å måle morgentemperaturen daglig i minst to måneder kan man vite tidspunkt for når eggløsning mest sannsynlig vil inntre. Andre tegn på eggløsning er fortynnet utflod/livmorsekret som blir mer gjennomsiktig og slimete og livmortappen som kan kjennes kortere og mykere enn vanlig. Dette er imidlertid vanskeligere å bedømme.

Når bør man søke hjelp hos lege?

Dersom du er under 30 år, anbefales det å ta kontakt med lege etter ett til halvannet år dersom du fortsatt ikke har blitt gravid. Dersom du er over 30 år, eller mistenker at det er en grunn til at du ikke blir gravid (for eksempel at du sjelden har menstruasjon), er det ingen grunn til å vente så lenge. Når du har passert 35 år, reduseres fruktbarheten med tre prosent for hvert år. De understreker at hvilken samleiestilling du velger, ikke har noen som helst innvirkning på resultatet. Det samme gjelder ulike stillinger enkelte inntar etter sex for å “holde på sæden”. Det er heller ingenting du kan gjøre for å påvirke hvilket kjønn barnet får, selv om det finnes et utall kjerringråd også om dette. Det finnes grunner til at man ikke blir gravid. Mange av disse kan i seg selv være enkle, kanskje så enkle at man ikke har tenkt muligheten, men er verdt å vite om.

– Dere har prøvd et år uten å bli gravide
– Har vært gravide, men hatt flere spontanaborter
– Er sterilisert, men ønsker barn
– Har vært hos lege eller gynekolog og fått noe hjelp, uten å bli gravid
– Ønsker å finne ut hvorfor dere ikke blir gravide

Et par kan få assistert befruktning blant annet dersom:
– Kvinnens eggløsning ikke er regelmessig
– Mannens sæd ikke er av god kvalitet
– Sæden og egget ikke klarer å samarbeide om befruktningen
– Sæden og egget ikke nærmer seg hverandre
– Fosterutviklingen i livmoren stanser.

Hjelpemiddel for å bli gravid

Hjelp til å bli gravid

Hjelp til å bli gravid

BabyComp viser grønt lys på sikre dager og rødt lys på fruktbare dager. BabyComp teller dagene i syklusen, dag 1 er første dag i menstruasjonen, du kan sjekke prognose for de neste 6 dagene. I tillegg vil BabyComp vise dato for neste forventede eggløsning og tilhørende termin hvis egget skulle bli befruktet. Planlegger du graviditet, kan du enkelt markere samleie på en eller flere dager. Når Babycomp har funnet eggløsningen, vil den kunne vise om samleie og eggløsnign har klaffet tidsmessig ved at den blinker rødt-gult-grønt etter hverandre. Sannsynlig gravid markeres i normaltilfeller 16-18 dager etter eggløsning og gravid etter ca 18-20 dager, rødt-gult grønt lyser konstant. Et par trykk – og du leser av termin, regnet fra eggløsning. BabyComp gir deg også kjønnsprognose. Et guttesymbol blinker på dager det er høyest sannynlighet for å unnfange en gutt, og pikesymbol på dager det er høyest sannynlighet å unnfange en jente. Sannsynligheten er 60-65 %. Du kan bla tilbake 9 måneder for å lese av måledata og datoer for tidligere eggløsninger.


Andre nyttige artikler
Fruktbarhet
Fertilitetsproblemer
Bli gravid raskt
Problemer med å bli gravid
Tips for å bli gravid
Blir ikke gravid
Jeg ble gravid med BabyComp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *