Graviditetstest

En graviditetstest oppdager tilstedeværelsen av et hormon som kalles humant choriongonadotropin (hCG) i urinen. Dette hormonet er produsert av celler som vil utvikle seg til morkaken. Hormonet kommer inn i blodet etter at egget er befruktet og festet seg i slimhinnen i livmoren. Mengden av hCG i kroppen din øker raskt i løpet av de neste ukene, ofte dobling annenhver dag. Når en graviditetstest oppdager en viss mengde av hormonet, vil det vise et positivt resultat.


Kjøp graviditetstester her

Hvor nøyaktig er en graviditetstest?
De fleste tester hevder å være «mer enn 99 prosent nøyaktig» og innebærer at du kan bruke dem så tidlig som den dagen du skulle hatt mensen. En fersk studie fant ut at noen tester ikke er pålitelige nok til å garantere en nøyaktig måling på dette tidspunktet. Forskere evaluerte graviditetstester fra tre forskjellige produsenter, og fant ut at bare en test (både digital og ikke-digital versjon) var 97 prosent nøyaktig i påvisning av svangerskap på den første dagen av en savnet menstruasjon. (Mengden av hCG i urinen på dette tidspunktet kan variere mye fra en kvinne til en annen.) De andre merkene spådde korrekt graviditet omtrent halvparten av tiden. Det er mer sannsynlig å få et nøyaktig resultat hvis du venter noen dager opp til en uke før testing.

Hvordan kan jeg vite hvilke tester som er best?
Det er ikke lett. Nye produkter kommer stadig, og produsentene kan gjøre forbedringer når som helst. Men pakningsvedleggene vil gi informasjon om en tests følsomhet, det vil si, rapporterer den laveste konsentrasjonen av hCG per milliliter (mIU / ml) av urin som testen kan oppdage. For eksempel, en graviditetstest som hevder å være i stand til å detektere hCG ved 20 mlU / ml, skulle teoretisk være mer følsom enn en som hevder å påvise den ved 50 mlU / ml. Les pakningsvedleggene på graviditetstestene innen du kjøper dem. Bruker du hjelpemiddelet BabyComp, vil den og bekrefte graviditet.

Hvordan bruker jeg en graviditetstest?

Graviditetstest

Graviditetstest

Først må du sjekke utløpsdatoen på pakken, spesielt hvis du har hatt den en stund. Hvis du har oppbevart testen fuktig eller på et varmt sted, som på badet, kan testen bli ødelagt. Hvis det er tilfelle, er det bedre å kaste den og skaffe seg en ny. For best resultat er det best å teste om morgen når urinen er mest konsentrert. Les instruksjonene nøye fordi de varierer med de ulike graviditetstestene. Noen krever at du tisser i en kopp og deretter putter testen nedi koppen for måling av resultat. Mens andre, kan du tisse direkte på testutstyret. Testene varierer også i hvordan de viser resultatene. For eksempel, noen viser rosa eller blå linjer på teststrimmelen, mens andre viser en rød pluss eller minustegn i et vindu. Mange tester har nå digital avlesning som forteller deg i ord om du er gravid. De fleste har en kontrollindikator (ofte en annen linje eller symbol) for å indikere om testen er gyldig.

Det kan ta opptil 10 minutter å se resultatet. Hvis kontrollampen ikke vises på riktig måte, kan testen være feil. Hvis dette skjer, kan du vanligvis ringe produsenten og få dem sende deg en ny (selv om den sannsynligvis ikke kommer fort nok til å bruke den i samme måneden). Hvis du har spørsmål om hvordan du bruker en test, ring produsentens gratis nummer som du finner i pakningsvedlegget. Dersom testen viser en negativ eller et svakt positivt resultat, vent enda noen dager eller en uke, og prøv på nytt hvis du fortsatt ikke har fått mensen. En mulighet er at du har eggløsning senere i syklusen enn du trodde, og tok testen for tidlig for å få et positivt resultat. Ikke anta at en negativt resultat betyr at du ikke er gravid. Mengden av hCG som produseres er forskjellig for hver kvinne og varierer med hver graviditet. Bare fordi du var positiv tidlig i første svangerskap betyr ikke at du vil være positiv tidlig i andre. Hvis du fortsatt ikke har fått mensen eller et positivt resultat etter en uke eller så, gjør en avtale med legen din.

Er det mulig å få et falskt positivt resultat?
Falske positive resultater er uvanlig, men det kan skje under visse omstendigheter:

1. Du hadde en spontanabort eller en svangerskapsavbrudd i de foregående åtte uker eller har en blæremola.
2. Du har tatt et fruktbarhets medikament som inneholder hCG (brukes til å fremkalle eggløsning ved fertilitetsbehandling).
3. Man har sjelden en medisinsk tilstand, slik som en hCG-utskillende tumor.
4. Du bruker en utløpt eller feil graviditetstest.

Hvis du har en tidlig positivt resultat, og deretter får mensen kort tid etter, kan du ha hatt det som kalles en kjemisk graviditet. Dette betyr et befruktet egg implanteres i livmoren og utvikles akkurat nok til å begynne å produsere hCG, men deretter stopper å utvikle seg av en eller annen grunn. Denne formen for tidlig spontanabort skjer vanligvis når det befruktede egget har mangler som hindrer det fra å vokse normalt. Etter en kjemisk graviditet, kan mensen være litt tyngre og noen dager senere enn vanlig. Når graviditetstestene var mindre følsome enn hva de er i dag, ble disse tidlige tapene aldri identifisert.

En graviditet utenfor livmoren resulterer vanligvis i en positiv graviditetstest, men den er tidvis negativ på grunn av lavere hCG hormon nivåer. Uansett hva resultatet du får fra en graviditetstest, tilkall helsepersonell umiddelbart hvis du:

A. føler deg svimmel eller svak.
B. har magesmerter (spesielt en skarp eller stikkende smerter i magen eller på den ene siden av bekkenet).
C. har unormale blødninger.

Hvor forskjellig er hjemmetestene fra de graviditetstestene som brukes hos legen?
De aller fleste helsepersonell bruker en graviditetstest som måles i urinen, akkurat som du ville gjort med en hjemmetest. Imidlertid kan legene ta blodprøver i tillegg for å finne ut det nøyaktige nivået av hCG eller se hva som skjer med nivået over tid. Det tar alt fra en time til en dag å få resultatene av en blodprøve.

Hvor kan jeg kjøpe en graviditetstest?
Du kan kjøpe en graviditetstest på de fleste apoteker og på nettet. De koster vanligvis mellom kr 60 til 200, og inneholder vanligvis to eller tre tester. Digitale tester koster vanligvis mer, og pakker med teststrimler koster mindre. Kjøp graviditetstester her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *