Graviditet symptomer – Topp 10 tegn på graviditet

Kan du være gravid? Noen symptomer kan dukke opp i den tiden du har gått glipp av en periode, eller en uke eller to senere. Faktisk har 7 av 10 kvinner symptomer etter de er seks uker på vei. Hvis du ikke kan holde styr på din menstruasjonssyklus eller om den varierer mye fra en måned til den neste, kan du ikke være sikker på når du kan forvente mensen neste gang. Men hvis du opplever noen av graviditet symptomene nedenfor, ikke alle kvinner får dem alle, og du lurer på hvorfor du ikke har fått mensen, kan du være gravid. Ta en graviditetstest for å finne ut sikkert!


1. Mat lukt
Hvis du er nylig gravid, er det ikke uvanlig å føle seg frastøtt av lukten av en sandwich eller en kopp kaffe, og visse aromaer kan utløse brekningsrefleksen. Selv om ingen vet sikkert, kan dette være en bivirkning av raskt økende mengder av østrogen i systemet. Du kan også oppleve at enkelte matvarer du elsket tidligere er plutselig blitt helt frastøtende for deg.

2. Humørsvingninger
Det er vanlig å ha humørsvingninger i løpet av svangerskapet, blant annet på grunn av hormonelle endringer som påvirker dine nivåer av nevrotransmittere (kjemiske budbringere i hjernen). Alle reagerer forskjellig på disse endringene. Mange erfarer økte følelser, både gode og dårlige, andre føler seg mer deprimert eller engstelig. Hvis du har følt tristhet, uten håp eller ute av stand til å takle det daglige ansvar, eller du har tanker om å skade deg selv, Skaff deg hjelp fra kvalifisert helsepersonell umiddelbart.

3. Oppblåsthet
Hormonelle endringer i tidlig graviditet kan gi deg følelsen av oppblåsthet, lik den følelsen noen kvinner har like før menstruasjonen. Det er derfor klærne dine kan føle seg mer tettsittende enn vanlig, selv tidlig i stadiet når livmoren fortsatt er ganske liten.

4. Hyppig vannlating
Kort tid etter at du har blitt gravid, vil hormonelle endringer føre til en kjede av hendelser som øker hastigheten på blodstrømmen gjennom nyrene dine. Dette fører til at blæren fylles opp raskere, og du må tisse oftere. Dette symptomet kan starte så tidlig som seks uker inn i første trimester. Hyppig vannlating vil fortsette, og øke i intensivitet ettersom svangerskapet utvikler seg. Blodvolumet øker dramatisk i løpet av svangerskapet, noe som fører til ekstra væske blir behandlet, og ender opp i blæren. Problemet forsterkes gjennom svangerskapperioden ettersom din voksende baby gir mer press på blæren.

5. Tretthet
Trøtt plutselig? Ingen vet sikkert hva som forårsaker tidlig trøtthet under graviditet, men det er mulig at raskt økende nivåer av hormonet progesteron bidrar til søvnighet. Morgenkvalme og måtte urinere ofte i løpet av natten kan føre til tretthet også. Du bør begynne å føle deg mer energisk når du går inn i andre trimester, selv om tretthet vanligvis kommer tilbake sent i svangerskapet når du bærer rundt mye mer vekt, og noen av de vanligste plagene i svangerskapet gjør det vanskeligere å få en god natts søvn.

6. Hovne bryster
En av de tidligste tegn på graviditet er følsomme, såre bryster forårsaket av økende nivåer av hormoner. Sårhet og hevelse kan føles som en overdrevet versjon av hvordan brystene føles før mensen. Ubehag bør avta betydelig etter første trimester, ettersom kroppen justerer seg til hormonelle endringer.

7. Kvalme
For noen kvinner kommer ikke morgenkvalme før en måned etter unnfangelsen, men for andre kan det starte en uke eller to tidligere, og ikke bare om morgenen. Svangerskapsrelatert kvalme med eller uten oppkast kan være et problem morgen, middag eller kveld. Omtrent halvparten av gravide kvinner med kvalme føler fullstendig lindring ved begynnelsen av andre trimester. For de fleste andre tar det en måned innen kvalmen avtar. En du heldig så slipper du det helt.

8. Mensen uteblir
Hvis du har en stabil syklus og mensen ikke kommer i tide, kan en graviditetstest avsløre at du er gravid innen du merker noen av de ovennevnte symptomene. Men hvis du har en vanlig syklus eller du ikke kan holde styr på syklusen din, kan kvalme, ømme bryster og ekstra turer på do tyde på graviditet før du innser at du ikke har fått mensen.

9. Høy kroppstemperatur
Hvis du har kartlagt din basale kroppstemperatur, og du ser at temperaturen har har holdt seg høy i 18 dager på rad, er du sannsynligvis gravid.

10. Positiv graviditetstest

Graviditet symptomer

Graviditet symptomer

Til tross for hva du kan lese på esken, så er mange graviditetstester ikke pålitelige nok til å oppdage graviditet før en uke etter mensen uteblir. Så hvis du velger å ta en test tidligere enn det, og får et negativt resultat, prøv igjen om noen dager. En BabyComp er et godt hjelpemiddel for å bekrefte graviditet, i tillegg hjelper den deg med å holde styr på syklus, og gir deg svar på hvilke dager du kan bli gravid. Husk at en baby begynner å utvikle seg før du vet at du er gravid, så ta vare på helsen din mens du venter på å finne det ut. Når du har fått et positivt resultat, gjør en avtale med fastlegen din. Gratulerer!

Menn får også graviditets symptomer
Forskning utført ved University of Michigan, publisert i American Journal of Human Biology, viser at menn også får graviditet-symptomer. Forskerteamet har fulgt 29 heterofile par, som alle ventet sitt første barn sammen. De undersøkte parenes nivåer av en rekke hormoner (testosteron, kortisol, østradiol og progesteron) i uke 12, 20, 28 og 36, og gjorde følgende funn: Som forventet endret hormonbalansen seg hos alle kvinnene. Men oppsiktsvekkende nok fant de også betydelige reduksjoner i nivåene av hormonene testosteron og østradiol hos menn.

Menn med lavere testosteron kan være bedre omsorgspersoner, og blir mindre aggressive. Endringen kan skje fordi han psykologisk forbereder seg på å være far. Ifølge forskerne påvirker hormonene også mannens vekt – noe som kan føre til at mannen også kan oppleve vektøkning under svangerskapet. Dette viser at vi påvirkes av hverandre. Regulering av disse hormonene kan tyde på at mannen påvirkes av signalstoffer som kvinnen sender ut når hun er gravid. Testosteron øker også seksuell atferd. Når nivåene av disse hormonene synker, er det fordi at mannen skal knytte seg til kvinnen, og ikke imot reproduksjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *