For lite progesteron eller CLI – nedsatt gullegmefunksjon

For lite progesteron etter eggløsning, kan være en årsak til at man ikke blir gravid. Dette er ikke uvanlig ved unfangelsesvansker ved 2. eller 3. barn. Dette vil vise på en BabyComp-utskrift.

For lite progesteron etter eggløsningHormonet produseres av det gule legemet, corpus luteum, etter eggløsningen, og det er det som driver temperaturen opp. Det hender at det gule legemet produserer for lite progesteron, og et eventuelt befruktet egg vil da ha vanskelig for å feste seg. Fenomenet kalles CLI, corpus luteum insuffiencia, eller nedsatt gullemefunksjon. Nedsatt gullegemefunskjon er ofte i kombinasjon med for kort høyfase, dvs mindre enn 9 dager.
Diagnosen stilles sjelden medisinsk fordi leger og gynekologer mangler kvalifiserende data. En blodprøve reflekterer verdiene på det tidspunkt den ble tatt, og ikke dagen før eller etter. Temperaturkurven i en BabyComp-utskrift viser verdiene gjennom hele syklusen, og disse kan sammenlignes med tidligere sykler. Diagnosen blir her enkel å stille.

Mye kan tyde på at 10-15% av alle kvinnelige sykler med uforklarlig nedsatt fruktbarhet har CLI. Spesielt i tilfellene der kvinner har barn fra før av – og sliter med å bli gravid med neste barn. Babycomp har en online statistikkfunksjon som markerer om det er sykler med CLI eller uten eggløsning. CLI eller nedsatt gullegemefunksjon er enkelt å behandle med naturlig progesteron.

Tilbake til – Blir ikke gravid

BabyComp
Om BabyComp
BabyComp tekniske detaljer
BabyComp og sikkerhet
BabyComp brukertips
BabyComp avbetaling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *