Fertilitetstester for kvinne og mann

Fertilitetstest

Fertilitetstester for testing av din fruktbarhet. Er du bekymret for fruktbarheten eller har prøvd å bli gravid en stund uten å lykkes? Da er det lurt å ta en fertilitetstest. Det finnes fertilitetstester for både menn og kvinner, og i en situasjon hvor man ikke får det til, burde begge ta en test for å sjekke at dere begge er fruktbare. Heldigvis finnes det fertilitetstester for hjemmet som er enkle å bruke, og som gir deg en god indikasjon på din og din partners fruktbarhet.


Fertilitetstester for hjemmebruk er et nyttig hjelpemiddel som bidrar til å finne ut hvorfor en kvinne eller mann ikke kan bli gravid. Testene bidra til å finne ut om problemet er med mannen eller kvinnen, eller begge deler. Fertilitetstestene er enkle å bruke og gir et raskt svar om man har et fryktbarhetsproblem. Hvis testen viser at man har lav fruktbarhet, anbefales det å kontakte lege for en grundig sjekk. Dette inkluderer vanligvis en fysisk eksamen, sædanalyse, blodprøver, og andre spesielle prosedyrer.

Hvem trenger en fertilitetsstest?

De vanligste årsakene til at man ønsker en fertilitetstest er:

 • at dere har prøvd å bli gravid en stund uten å lykkes
 • at du er bekymret for din fruktbarheten
 • at dere ønsker å planlegge når du skal få barn, men er usikker på hvor lenge dere kan vente med å prøve å bli gravid

 • Fertilitetstest for hjemmet

  Fertilitetstest for mannen og kvinnen
  I de senere årene har flere gode fertilitetstester for hjemmet blitt tilgjengelig i Norge. Disse testene gir pasientene en rimelig og praktisk måte å sjekke deres fruktbarhet i deres eget hjemme. En fertilitetstest vil gi deg verdifull informasjon om din og din partners fruktbarhet. Dette vil gi en god pekepinn på om fruktbarheten er på topp, eller om man burde ta steget videre å få en skikkelig utredning.

  Fertilitetstest for kvinner

  En fertilitetstest for kvinner måler det kjønnshormonet, som er en indikator for kvinners biologiske fertilitet. Er du bekymret for din egen fruktbarhet i dag eller lurer på hvor lenge du kan vente med å få barn? Som du sikkert vet, faller kvinners fruktbarhet når de runder 30 år. Det du sikkert ikke visste er at hormonet FSH (Follikelstimulerende hormon) har innflydelse på kvinners evne til å få barn. Forhøyede verdier af FSH er ofte forbundet med redusert fertilitet. Slår testen ut, er det et tegn på redusert fruktbarhet, og det anbefales at resultatet diskuteres med din lege. Med en fertilitetstest kan du teste ditt fertilitetspotensiale privat og i trygge omgivelser hjemme.

  De fleste hjemme FSH fertilitetstester er svært lik graviditetstester for hjemme bruk. For enkel testing, bruk en liten kopp til å samle urin fra første vannlating av dagen. Deretter dypp test pinnen i urinprøven og legg det på et flatt underlag, mens testresultatene registrere. Avhengig av testen, kan dette ta så lenge som 30 til 45 minutter. Timingen med denne testen er svært viktig: alle FSH tester, enten utført hjemme eller med en lege-er skal være ferdig til den tredje dag i menstruasjonssyklusen. Den første dagen av blødning før kl 17:00 er ansett å være dag en. Les mer om fertilitetstest for kvinnen

  Fertilitetstest for mannen

  Hvis du er en mann og partneren din ikke blir gravid – selv om det er noe dere begge vil. Er det viktig å ta ansvar å ta en enkel fertilitetstest. Det er mange tester du kan ta for å finne ut om sædkvaliteten er god nok. En fertilitetstest for menn er enkel i bruk, og gir deg en rask tilbakemelding på konsentrasjonen av mobile sædceller, og dermed den mannlige fertiliteten. Fertilitetstesten gir mulighet for å teste sædkvalitet på en diskret og privat måte i ditt eget hjem. Undersøkelser viser at norske menn er blant dem i Europa som har den dårligste sædkvalitet. Dårlig sædkvalitet er en av de primære årsaker til barnløshet blant par som ønsker å bli gravide. Nå har du muligheten for å teste din sædkvalitet hjemme i trygge rammer. Du bestemmer selv hvor lenge dere skal prøve å bli gravide, innen du velger å teste sædkvaliteten. Les mer om fertilitetstest for mannen

  Er resultatene av fertilitetstestene nøyaktige?

  Resultatene fra fertilitetstestene gir en indikasjon i motsetning til et spesifikt nummer som en lege er i stand til å oppnå fra en standard blodprøve. Fertilitetstestene for hjemmet tar ikke hensyn til din alder, som har en stor innvirkning når man skal avgjøre effekten av hva en høyere verdi vil ha på din evne til å bli gravid. FSH-nivåer kan variere fra måned til måned, noe som gjør det mulig å bli gitt en falsk eller et upålitelig resultat. Hvis en kvinne med et høyt FSH nivå tar en fertilitetstest i en måned når FSH nivået er lavt, kan resultatene vises normalt. FSH testene er ikke nøyaktig mens du bruker hormonell prevensjon som p-piller. Det anbefales å stoppe enhver hormonell prevensjon i minst 60 dager før du bruker en FSH test.