Eggløsning

Eggløsning eller ovulasjon betyr at eggstokken slipper et egg til egglederen. Eggløsning skjer en gang i måneden, rundt midtveis i menstruasjonssyklusen. Eggløsningen utløses av en kraftig økt utskillelse av et hormon (LH) fra hypofysen. Follikkelstimulerende hormon (FSH) spiller også en rolle. Måling av LH kan benyttes for å bestemme eggløsningstidspunktet. Egget overlever i 1-2 døgn før det blir ødelagt. En befruktning må skje innen dette for at man skal kunne bli gravid.


Kjøp eggløsningstest her

En kvinnes fruktbare alder regnes fra den første menstruasjon i puberteten, vanligvis mellom 11 og 17 år, og til menstruasjonen opphører, vanligvis mellom 47 og 51 år. I den fruktbare alderen er det flere hormoner inklusiv kjønnshormoner som styrer syklusen, eggløsningen og muligheten for å bli gravid. I denne perioden har kvinnen mellom 300 og 500 eggløsninger.

Etter eggløsningen kan egget på sin vandring ned egglederen til livmoren bli befruktet, hvis ikke går det til grunne og kommer ut med menstruasjonen. Det er dermed i dagene rundt eggløsningen det er størst sjanse for å bli gravid. Ovulasjonen skjer vanligvis ca. 14 dager før neste menstruasjon, men det er bort i mot umulig å beregne eggløsningstidspunktet ved å telle antall dager fra forrige menstruasjon. Et alternativ er å måle kroppstemperaturen daglig med hjelpemiddelet BabyComp. Ved eggløsningen stiger den ca. 0,5 grader Celcius, noe som varer resten av syklusen.

Tiden mellom eggløsning og neste menstruasjon er nokså konstant, 12–14 dager. Ofte er tiden mellom begynnelsen av en menstruasjon og neste eggløsning også ca. 14 dager, men her kan det være ganske store variasjoner. Mange kvinner merker eggløsningen som et stikk eller en smerte i underlivet. Eggløsningen kan også fastslås ved temperaturmålinger, idet kroppstemperaturen stiger omtrent 0,5 grader når eggløsningen inntreffer og holder seg på dette nivået til menstruasjonen. Man kan ikke være 100 % sikker på når eggløsningen finner sted. Spontane eggløsninger kan forekomme. En eggløsning kan komme før forventet, og man kan ha eggløsning to ganger i en menstruasjonssyklus.

Ettersom fruktbarheten er på topp rundt eggløsningen, vil en hos mange se at atferden dreies i mer retning av å finne potensielle partnere. For eksempel øker følsomheten i lukteorganene hos kvinner under ovulasjonen eller eggløsningen. En studie har vist at kvinnes preferanse for menn endres i løpet av eggløsningen til en mer primitiv drift for å finne en passende partner. En annen studie konkluderer med at kvinner får et noe mer attraktivt utseende og lysere stemme under eggløsningen.

Befruktning og graviditet

Eggløsning

Eggløsning

0-23 timer etter samleiet har spermiene nådd fram til egget, en vei på 17-18 cm. Befruktningen finner sted i egglederen, enten det er egget eller sædcellen som kommer først. Sædceller kan leve her i flere døgn. Eggcellen derimot lever kortere. Flere sædceller kommer seg inn i spalten mellom det ytre og indre eggeskall, og i løpet av få minutter er vinneren kåret. Befruktningen har skjedd! Et befruktet egg vil vandre ned til livmoren og feste seg på livmorslimhinnen i løpet av 2 til 7 dager. Dersom egget ikke blir befruktet vil livmorslimhinnen støtes ut, og man vil få en menstruasjonsblødning. Når blødningen kommer starter en ny syklus. Kjøp eggløsningstest her

Andre nyttige artikler
Fruktbarhet
Bli gravid raskt
Problemer med å bli gravid
Hjelp til å bli gravid
Tips for å bli gravid
Blir ikke gravid
Jeg ble gravid med BabyComp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *