Bli gravid etter spontanabort

Bli gravid etter spontanabort. Mer enn én av fem graviditeter ender i en spontanabort, vanligvis finner det sted i løpet av de første tre månedene av svangerskapet. For kvinner under 35, er sjansen for å ha en spontanabort i et gitt svangerskap ca 15 prosent. Prosentantallet stiger med alderen opp til 20-35 prosent i alderen mellom 35 og 45, og så høyt som 50 prosent for kvinner over 45.


Men fatt mot, det er svært sannsynlig at du vil ende opp med barnet du har drømt om. Hvis du har hatt en spontanabort, er sjansen for å ha en vellykket graviditet ikke noe forskjellig fra noen andres.

Med de aller fleste spontanaborter er det ingen fare i å prøve å bli gravid igjen når abort er fullstendig utfylt. Likevel er mange kvinner under det inntrykk av det ikke er trygt å bli gravid igjen med en gang. Det gamle kjerringrådet om å vente tre sykluser etter en spontanabort for å bli gravid igjen er for lengst blitt tilbakevist.

Enten du har hatt spontanabort eller en utskrapning, bør du se en OB/Gyn for en oppfølgings avtale to uker etterpå, for å sørge for at alt ser bra ut fysisk. Hvis det er tilfelle er det ingen grunn til at man ikke skal kunne prøve igjen.

Trikset med å bli gravid er ikke annerledes enn det var i utgangspunktet. Du må prøve å ha samleie så nær eggløsning som mulig, og ha sex annenhver dag i dagene fram til det også. Selv om du har fått grønt lys fysisk, betyr ikke at det at du er klar for det mentalt. Man ønsker ikke å bli gravid bare for å erstatte en tapt graviditet. Begynn å prøve når du føler deg helt klar for oppgaven.

Etter en spontanabort opplever mange kvinner et spekter av følelser. Hva som er riktig for én person er ikke det samme for en annen, så ikke tving deg selv til å føle på en viss måte hvis du ikke er klar for det. For noen kvinner kan en offentlig anerkjennelse av den tapte svangerskapet, slik som å ha en begravelse, plante et tre, eller sette opp et alter i hjemmet en måte å helbrede sorgen på.

Man kan bli fristet til å gruble om hva som er galt med din livsstil, og om det var noe av dette som førte til spontanabort. Eksperter sier det er mot sin hensikt, ved de fleste spontanaborter er årsaken ukjent. I stedet burde man fokusere på hva du kan gjøre nå, og unngå alle kjente risikofaktorer for spontanabort. Røykeslutt og all narkotikabruk er avgjørende, å droppe alkohol er trolig en god idé også. Det er lurt kutte ned på koffein inntaket til mindre enn 20 milligram per dag (omtrent 2 kopper kaffe), men å eliminere det helt er best. Spise et balansert kosthold rikt på frukt og grønnsaker er viktig, og opprettholde en sunn kroppsvekt. Det synes opplagt, men du vil også være lurt å begrense kontaktsport, samt annen aktivitet hvor man kan risikere skade, spesielt til din mage og rygg.

Hvis du har hatt to eller flere aborter på rad, gå til din lege for en mer omfattende evaluering for å se etter mulige årsaker, som for eksempel en ubehandlet infeksjon eller hormonelle problemer. Det er ingen grunn til å slutte å prøve å bli gravid.