Bli gravid etter p-piller

Bli gravid etter p-piller. For noen er det å bli gravid etter bruk av p-piller like enkelt som å stoppe med prevensjon. For andre krever det derimot mer innsats, og det vil ta lengre tid enn hva man tror.


P-piller brukes av mange kvinner som prevensjon for å hindre uønsket graviditet. Når du stopper med prevensjon for å bli gravid, tror mange kvinner at kroppene deres umiddelbart vil være klar til å bli gravid, og barnet vil bli født 40 uker etter at de har tatt den siste pillen. Sannheten er at kroppen trenger litt tid til å justere seg, og i de fleste tilfeller vil graviditet skje når kroppen er klar for å bli gravid.

P-pillen virker ved å hindre eggløsning. Når du slutter å ta p-piller vil hormonene gå ut av kroppen din vanligvis innen et par dager. Når hormonene er borte fra kroppen din trenger den å starte på nytt på egen hånd for å fungere. Det vil si at den begynner å produsere follikler igjen, som til slutt leder til eggløsning. Alle fungerer forskjellig og for noen kan det ta et par uker til eggløsning, for andre kan det ta noen måneder. Kroppen din bør være i «normal modus» i løpet av en to til tre måneder etter du sluttet med p-piller. Så hvis du nå har normal eggløsning, betyr det at kroppen din er tilbake til sin normale rytme.

Hvis du hadde problemer med eggløsningen før du begynte på pillen, da vil de samme problemene fortsatt være der. Noen kvinner tar p-piller for uregelmessig menstruasjon og eggløsning, og du kan ikke forvente at dette skal endre seg når du slutter med pillen.

Bli gravid etter p-pillen
Mange kvinner bruker prevensjon fordi de ønsker å vente til det perfekte tidspunktet for å bli gravid. Når de har bestemt seg for at tiden har kommet er de ofte utålmodige etter å komme igang med svangerskapet. Selv om det er umulig å forutsi nøyaktig når du vil bli gravid er det noen normer du bør være klar over slik at du vil være i stand til å ha realistiske forventninger.

Hvor lenge bør du vente?
Du kan begynne å prøve å bli gravid så snart du slutter å ta p-pillen. Men noen leger anbefaler å bruke en alternativ form for prevensjon inntil du har hatt en normal syklus bare for å gjøre kartleggingen av graviditeten enklere. I tillegg var det tenkt at det kunne være negative konsekvenser for fosteret hvis man ble gravid for tidlig etter at man sluttet med prevensjon. Nyere studier viser at det er lite eller ingen bevis som støtter dette.

Hvor lang tid vil det ta?
Vanligvis vil du begynne å få eggløsning som normalt etter en måned eller to etter at du slutter med p-piller. Men for noen kvinner kan prosessen være raskere, og for andre kan det ta lengre tid. En av faktorene som vil avgjøre hvor lang tid det vil ta for eggløsningen å komme tilbake til det normale er hvor regelmessig eggløsning var før man startet med p-piller. Hvis du hadde en stabil syklus vil du sannsynligvis gå tilbake til den tilstanden raskere enn noen som hadde en uregelmessig eggløsning. Likeledes er det lettere å bli gravid med en regelmessig eggløsning. Selv om det er mulig å bli gravid rett etter at man sluttet med p-piller eller andre hormonelle prevensjonsmidler, er det usannsynlig. En befruktning tar vanligvis flere måneder, og opp til seks måneder er helt normalt. Hvis du ikke er gravid etter seks måneder etter at du har sluttet å ta p-piller, kan du ta kontakt med legen din for en legesjekk.