Basal Kroppstemperatur metoden BBT

Basal Kroppstemperatur metoden BBT

En svært populær metode for å bestemme dine fruktbare dager i måneden er Basal kroppstemperatur metoden eller Basal body temperature method (BBT) som den heter på engelsk. I denne artikkelen skal vi ta for oss alt om basal kroppstemperatur metoden, og hvordan bruke den mest effektivt og sikkert.


Den normale kroppstemperaturen hos voksne mennesker ligger rundt 37 grader, men varierer gjennom døgnet, spesielt ved aktivitet. Å måle kroppstemperaturen gjennom menstrasjonssykluser vil gi deg en god pekepinn på om og når eggløsning inntrer. Hvis du har forsøkt lenge å bli gravid uten resultat bør man alltid starte en kartlegging med basaltemperaturskjema. Dette vil også legen din be deg om å gjør før en evt. videre utredning av barnløshet.

Hva er Basal kroppstemperatur (BBT)?

BBT, eller basal kroppstemperatur, er kroppens laveste temperaturen i en 24-timers periode. Det er vanligvis kroppstemperaturen under søvn eller hvile tid. Du bør måle basal kroppstemperatur umiddelbart etter at du våkner opp og før du tar del i noen fysisk aktivitet. Venter du til du er stått opp vil temperaturen som du får være litt høyere enn vanlig basal kroppstemperatur.

Hvis du ønsker å lære å måle basal kroppstemperatur, vil du trenge et basal termometer i stedet for et vanlig termometer. Et basal kroppstemperatur termometer er veldig følsomt og kan måle selv de minste endringer som kan skje i kroppens temperatur. For nøyaktig spore endringer i basal temperaturen over en periode, er det viktig at du våkner opp og tar din basal kroppstemperatur på samme tid hver dag.

Basal Kroppstemperatur metoden

Over tid vil diagrammet vise deg hvordan din BBT endres i løpet av måneden. Før eggløsning, er østrogen det primære hormonet som strømmer gjennom kroppen din. Men når eggløsningen skjer, opplever kroppen din en bølge av progesteron, som øker kroppstemperaturen. I det store bildet, bør dette bety at BBT er på sitt laveste punkt like før eggløsning, og vil øke omtrent en halv grad når eggløsningen skjer.

Variasjoner av din BBT?

Din BBT vil mest sa