16 ting du bør gjøre før du forsøker å bli gravid

Du har bestemt deg for å ta steget ut og forsøke å bli gravid. Men det kan være lurt å vente en måned eller to for å gi deg den beste muligheten for en sunn graviditet, og en sunn baby. Her er noen viktige ting du må gjøre før du forsøker å bli gravid.


1. Planlegg et legebesøk
Du trenger ikke å ha en jordmor klar for å levere barnet ditt ennå, men ring din lege eller jordmor for å vurdere din personlige og familiens medisinske historie, din nåværende helse, og noen medisiner eller kosttilskudd du tar. Visse medisiner og kosttilskudd er usikre under svangerskapet, og noen kan du trenge å bli kvitt før du prøver å bli gravid fordi de er lagret i kroppens fett.

Din lege vil trolig diskutere kosthold, vekt, mosjon, og noen uvaner du kanskje har. For eksempel røyking, drikking, eller narkotika, i tillegg vil en lege anbefale kosttilskudd, sørge for at du er oppdatert på vaksinasjoner, teste deg for immunitet mot barnesykdommer som for eksempel vannkopper og røde hunder, og svare på eventuelle spørsmål du har. Hvis du har visse medisinske tilstander, som for eksempel astma, diabetes eller høyt blodtrykk, kan du bli henvist til spesialist for kontroll. Hvis det har gått minst ett år siden du hadde en kontroll, kan du også forvente en bekken sjekk, og en celleprøve, for å bli testet for seksuelt overførbare sykdommer hvis du er i faresonen.

2. Vurder genetisk screening
Avhengig av etnisk bakgrunn og familiehistorie, blir man oppfordret til en genetisk screening før du begynner å prøve å bli gravide for å se om du eller din partner er bærer for alvorlige arvelige sykdommer som cystisk fibrose eller sigdcelleanemi. Hvis både du og partneren din er bærere, vil barnet ditt ha en sjanse for å få sykdommen. Dette kan være det aller viktigste du kan gjøre for å bidra til å sikre en sunn baby, og alt det krever er en spytt eller blodprøve fra hver av dere.

3. Ta folsyre og se opp for vitamin A
Et folsyre supplement er avgjørende. Ved å ta 400 mikrogram (mcg) av folsyre per dag i minst en måned før du er gravid, og i løpet av første trimester, kan du redusere sjansen for å få en baby med defekter som spina bifida med 50 til 70 prosent. Folsyre bidrar til å hindre andre fødselsskader i tillegg. Du kan kjøpe folsyre på apotek eller ta vanlig multivitamin. Sjekk etiketten på multivitaminen for å sørge for at de inneholder 400 mcg av folsyre som du trenger.

Sjekk og at din multivitamin ikke inneholder mer enn anbefalt daglig inntak av 770 mcg RAE (2565 IE) vitamin A, med mindre det meste av det er i en form som kalles beta-karoten. Å få for mye av en annen type vitamin A kan forårsake fødselsskader. Hvis du er usikker på hva du skal ta, spør legen din.

4. Dropp alcohol, røyking og narkotika – og få hjelp hvis du trenger det
Hvis du røyker eller tar narkotika, er det nå på tide å stoppe. Mange studier har vist at røyking og narkotika kan føre til spontanabort, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Husk at noen stoffer bor i systemet ditt selv etter at effekten er over. Forskning viser at tobakk kan påvirke fruktbarheten, og senke din partners sædkvalitet. Faktisk har undersøkelser vist at selv passiv røyking kan redusere din evne til å bli gravid.

Moderat drikking regnes som fint mens du prøver å bli gravid, men du vil ønske å unngå overdreven eller overstadig drikking på dette tidspunktet. Og når du er gravid, eksperter anbefaler at du slutter å drikke helt siden ingen vet nøyaktig hvilke potensielle skadevirkninger selv den minste mengde alkohol har på utvikling av barnet.

Stoppe usunne vaner kan være svært vanskelig. Ikke nøl med å snakke med helsepersonell. Hun/han kan snakke med deg om verktøy for å hjelpe deg å slutte å røyke eller henvise deg til et program for å hjelpe deg å slutte å bruke narkotika. Helsestasjonen kan hjelpe deg med kontakt med rådgivere, gruppeprogrammer og annen bistand.

5. Fyll kjøleskapet med sunn mat
Du trenger ikke spise for to ennå, men du bør begynne å lage næringsrik mat, så kroppen din vil bli fylt opp med de næringsstoffene den trenger for en sunn graviditet. Prøv å få til minst 2 kopper frukt og 2 1/2 kopper grønnsaker hver dag, samt rikelig med hele korn og matvarer som inneholder mye kalsium som melk, kalsium-forsterkede appelsinjuice og yoghurt. Spis en rekke proteinkilder, for eksempel bønner, nøtter, frø, soyaprodukter, fjærkre og kjøtt.

6. Kontroller ditt inntak av koffein
Selv om det er ingen enighet om nøyaktig hvor mye koffein som er trygt under graviditeten, så er de enige om at gravide og de som prøver å bli gravide bør unngå store mengder. For mye koffein har vært knyttet til en risiko for abort i noen studier. Spesialister råder gravide til å begrense deres koffein forbruk til 200 milligram per dag, en kopp kaffe.

7. Pass vekten
Gravid Tips bli gravidDu kan lettere bli gravid hvis du har en sunn kroppsvekt. Å ha lav eller høy kroppsmasseindeks (BMI) gjør det vanskeligere for noen kvinner å bli gravide. Kvinner med høy BMI har høyere sannsynlighet for å ha graviditet eller fødselskomplikasjoner, mens kvinner som starter med for lav BMI er mer sannsynlig å levere undervektige babyer. Snakk med helsepersonell om den beste måten for å nå dine vekt mål.

8. Vær oppmerksom på fisken du spiser
Hvis du er gla i fisk, begynne å se på inntaket. Fisk er en utmerket kilde til omega-3 fettsyrer (som er svært viktig for babyens hjerne og øye utvikling), protein, vitamin D, og ​​andre næringsstoffer, men den inneholder også kvikksølv som kan være skadelig.

De fleste eksperter er enige om at gravide kvinner bør spise litt fisk, og at den beste tilnærmingen er å unngå den fisken som har høyest kvikksølv, og begrense forbruket av all fisk. Det anbefales at kvinner i fruktbar alder ikke spiser hai, sverdfisk, konge makrell, og spiser ikke mer enn en porsjon med heldekkende hvit hermetisert tunfisk per uke. Det er også en god idé å unngå å spise fisk du har fanget i lokale farvann med mindre du er sikker på det er ingen forurensninger.

9. Lag og følg et treningsprogram
Om du ikke allerede trener, start med en fitness plan nå, og du vil bli belønnet med en sunn kropp som er fit for svangerskapet. Et sunt treningsprogram inkluderer 30 minutter eller mer med moderat trening, som gåing eller sykling og vekttrening, på de fleste dagene i uken. For å øke fleksibiliteten, prøv å strekke eller yoga, og du har en godt avrundet fitness program. Når du er gravid, er det anbefalt å fortsette å trene. Legg til mer aktivitet i din daglige rutine ved å ta trappene i stedet for heisen, eller parkere bilen et par kvartaler unna arbeid.

10. Tannlegen
Når du forbereder deg for graviditet, ikke glem din tannhelse. Hormonelle endringer under svangerskapet kan gjøre deg mer utsatt for tannkjøttsykdommer. Høyere progesteron og østrogen nivå kan føre til at tannkjøttet reagerer forskjellig på bakterier i plakk, noe som resulterer i et et hovent, rødt, ømt tannkjøtt som blør når du bruker tanntråd eller pensel. Gå til tannlegen for en sjekk og rengjøring nå hvis du ikke har gjort det de siste seks månedene.

11. Tenk på din mentale helse
Kvinner som lider av depresjon er dobbelt så sannsynlig å ha problemer med fruktbarheten enn kvinnene som ikke har det. Hvis noen er klinisk deprimert, kan de knapt ta vare på seg selv, langt mindre en baby. Kvinner med en personlig eller familiehistorie med depresjon, bør ta en mental helsesjekk før de blir gravide. Hvis du merker tegn på depresjon, for eksempel et tap av interesse og glede i ting som du tidligere likte, en endring i appetitt eller søvnmønster, tap av energi, eller følelsen av håpløshet og verdiløshet, spør din lege om en henvisning til en terapeut eller psykiater for en konsultasjon.

De to mest effektive behandlinger for depresjon er psykoterapi og medisiner. En psykiater kan hjelpe deg å finne et antidepressivum som er trygt å ta mens du prøver å bli gravid og under svangerskapet. Du kan også være lurt å prøve yoga og meditasjon, som forskning tyder på kan hjelpe deprimerte kvinner å bli gravide.

12. Unngå infeksjoner
Det er viktig å unngå infeksjoner når man prøver å bli gravid, spesielt de som kan skade din baby. Det er lurt å holde seg unna visse matvarer, som upasteurisert myke oster og andre meieriprodukter, kaldt kjøttpålegg, og rå og kokt fisk og fjærfe. Disse matvarer kan inneholde farlige bakterier som forårsaker listeriose, en matbåren sykdom som kan føre til spontanabort eller dødfødsel. Du bør også unngå upasteurisert juice fordi de kan inneholde bakterier som salmonella eller E. coli.

Pass på å vaske hendene ofte når du forbereder måltider, og sørg for at kjøleskapet ligger mellom 35 og 40 grader Fahrenheit (2 og 4 grader Celsius) og fryseren er på eller under 0 grader F (-18 grader C) for å unngå at matvarer går dårlig. Det er en god idé å bruke hansker når du graver i hagen eller sandkassen. Unngå influensa når du er gravid. Å få influensa mens du er gravid kan føre til alvorlige komplikasjoner, som lungebetennelse og for tidlig fødsel.

13. Reduser miljørisiko
Du klarer ikke å fullstendig eliminere alle de miljømessige farene, men du kan gjøre ditt beste for å holde så mange av dem som mulig ut av livet ditt nå. Noen jobber kan være farlig for deg og ditt ufødte barn. Hvis du er rutinemessig utsatt for kjemikalier eller stråling, må du gjøre noen endringer før du bli gravid. Husk på at noen rengjøring produkter, plantevernmidler, løsemidler, og bly i drikkevann fra gamle rør kan være farlige for din baby. Snakk med legen din eller jordmor om din daglige rutine, og se om du kan komme opp med måter å unngå eller eliminere farer i hjemmet og på arbeidsplassen.

14. Tenk igjennom avgjørelsen
Å ha et barn er en livstids forpliktelse. Før du prøver å bli gravid, bør du vurdere om du er klar til å ta på deg dette ansvaret. Noen sentrale spørsmål er:

– Har du tenkt gjennom hvordan du vil håndtere barnepass, og balansere arbeid og familie?
– Er du forberedt på å bli forelder til et barn med spesielle behov barnet hvis du har en?
– Hvis du har en partner, er dere begge like forpliktet til å bli foreldre?
– Hvis du og partneren din har religiøse forskjeller, har du diskutert hvordan de vil påvirke hvordan du oppdrar barnet ditt?

15. Finn ut når du har eggløsning
Noen kvinner rett og slett slutter å bruke prevensjon når de er klare for å bli gravid, og lar skjebnen bestemme når de vil bli gravid. Andre tar en mer kalkulert tilnærming ved å kartlegge sine perioder og sporing av symptomer for å prøve å finne sine mest fruktbare dager hver måned. Hvis du ønsker å være mer nøyaktig, start med kartlegging av basal kroppstemperatur (BBT) og endringene i livmorhalsen. Sporing av disse symptomene over flere måneder kan hjelpe deg å finne ut når du har eggløsning i hver syklus. Du kan også bruke en BabyComp for å få nøyaktig svar på når du har eggløsning, og hvilke dager du er fruktbar.

16. Adjø til prevensjon
Så du er klar til å si adjø til prevensjon. Med kondom og pessar er det enkelt, men med hormonell prevensjon kan det kreve litt mer planlegging. Alt du trenger å gjøre for å reversere effekten av p-piller, lappen, eller p-ring er å slutte å bruke dem. Du trenger ikke engang å vente til slutten av en månedlig syklus for å stoppe. Du vil mest sannsynlig få mensen i løpet av få dager. For mange kvinner, returnerer fruktbarheten så snart de slutter å bruke prevensjon, men for noen kan ta opp til 6 måneder for eggløsningen til å starte igjen. Du vet eggløsningen er tilbake til normalen når du får mensen regelmessig.

Helsepersonell anbefaler å bruke en barrieremetode og vente til du har et par normale perioder før du prøver å bli gravid, fordi dette kan hjelpe deg med å etablere en mer nøyaktig forfallsdato. Men det er helt trygt å begynne å prøve med en gang hvis du vil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *