Tips for å bli gravid

Vil du bli gravid, eller kanskje allerede er det? Ja da er det er mange tanker som svirrer rundt, men det er en del ting som er vikigere enn andre, og dem skal vi se nærmere på. De fleste kvinner i en slik situasjon stiller spørsmål ved alt hun gjør, spiser og drikker jeg riktig, hva kan påvirke sjansene for å bli gravid. Og hva skal jeg gjøre hvis det tar tid med å bli gravid? I denne artikkelen skal vi ta for oss noen gode tips for å bli gravid, som vil hjelpe deg til å holde hodet kaldt, og prøve å holde roen.


Ro helt ned i prøveperioden
Går dagene bort i jobb og forpliktelser, går det ofte utover overskuddet og den seksuelle spontaniteten i et forhold. En kropp på høygir kan prioriterer bort et nytt liv å ta seg av, og ingen er tjent med at man sliter seg ut i forkant av ditt livs største oppgave. I forsøksperioden er det viktig å kutte ned på antall aktiviteter, si fra deg oppgaver eller ned på treningsfrekvensen, da er sjansene større for at du får god tid sammen med partneren din. Og det kan gi positive resultater fortere enn du tror.

De fleste som prøver å bli gravid regner med en postivit graviditettest med en gang. Helst skal det ikke ta mer enn ett forsøk. Og man hører jo ofte også om dem som blir gravide ved uhell eller på første forsøk. I snitt bruker et par seks måneder på å bli gravide, men mange kan bruke opp til tolv maneder eller mer. Eskpertene mener at et par burde ha prøvd i minst 12 måneder før de søker hjelp. Kvinner over 35 år rådes til å søke hjelp allerede seks måneder etter prøvestart. Det finnes ikke sikre tall på hvor mange som ikke klarer å bli gravide på egenhånd, fordi det rommer så mangt. Men noen opererer med tall opp mot 1 av 7 kvinner i fruktbar alder og tallet øker med økende alder. Det anbefales at man prøver i 12 måneder før man søker legehjelp, kortere hvis kvinnen er passert 35 år. En legesjekk er lurt å ta allerede før det har gått ett år. Det kan oppdages problemer som kan gjøres noe med. Men etter ett år med prøving, er det for mange aktuelt med en utredning, og begrepet som brukes er ufrivillig barnløshet. Klarer du å senke skuldrene og ikke forvente å bli gravid umiddelbart, er sjansene også gode for at dere klarer å ha det fint sammen.

Pass på vekten og spis sunt
Overvektige og undervektige sliter oftere med å bli gravid, og det er en klar fordel å opprettholde idealvekten. Undervektige kan miste menstruasjonen og/eller eggløsningen, noe som vanligvis kan pavirke fruktbarheten. Overvektige bruker i snitt lengre tid på å bli gravide, og har også større risiko for komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel. Også menn kan få redusert fruktbarheten fordi østrogennivået i kroppen kan øke ved overvekt. Med et sunt og variert kosthold vil du hjelpe kroppen litt ekstra på vei, er det noen typer mat og drikke som kan være ekstra gunstige. Mandler, nøtter, kornprodukter, salat, bønner og fet fisk inneholder alle vitamin E, som skal være bra for sædkvaliteten. Vitamin C styrker kroppens immunforsvar, noe som er gunstig med tanke på unnfangelse. Du finner rikelig med vitamin C i kiwi, appelsiner, nyper og rød paprika. Sink er også bra for sædkvaliteten og finnes i valnøtter, korn, kli og kjøtt. Lever, fisk, grønne grønnsaker, sitrusfrukt og grove kornprodukter inneholder viktige doser med vitamin B, og er bra både for hennes og hans fruktbarhet. Omega 3-fettsyrer er bra både for dere og for barnet. Noen vitaminer får man rett og slett ikke nok i seg av selv gjennom et sunt og variert kosthold. Folyre, et b-vitamin, er et slikt eksempel. Det går også under navnet folat, og anbefales til kvinner som prøver å bli gravide. Folsyre spiller en viktig rolle helt tidlig i svangerskapet når nevralrøret skal lukkes.En enkel tablett hver dag kan minke risikoen for eventuelle misdannelser.

Alkohol, kaffe og røyking = mindre fruktbar
Drikker man alkohol vil både menn og kvinner bli mindre fruktbare. Så i prøveperioden er det lurt å holde seg helt unna, og spesielt i tidsrommet etter eggløsning – da kan det jo hende at dere har lyktes. Som kvinne skal du holde deg borte fra alkohol i mange måneder i forbindelse med graviditet og amming, så legg til rette allerede nå. Det er godt dokumentert at røyking og kaffe svekker fruktbarheten både hos menn og kvinner.

Finn eggløsningen og syklus
Hver måned har man kun en sjanse til å lykkes, og det er under eggløsningen. Derfor er det helt avgjørende å finne ut når eggløsningen skjer. Eggløsningen skjer stort sett ca 14 dager før neste menstruasjon. Måler du basaltemperaturen vil mange oppleve at den synker med 0,2 til 0,3 grader 12-24 timer før eggløsningen. Mange opplever også at sexlysten øker rundt eggløsningen. Det finnes flere hjelpemidler for å finne ut nøyaktig når eggløsningen finner sted. Du kan prøve en eggløsningstest eller bruke en liten computer som kalles BabyComp. Med en BabyComp vil du holde styr på både syklus og når eggløsning finner sted.

Vi fikk det ikke til

Tips for å bli gravid

Tips for å bli gravid

Jeg som sikkert mange andre ventet lenge innen jeg bestemte meg for at tiden var inne for å få barn. Utdannelse og karriere hadde i mange år for meg vært førsteprioritet, og jeg sluttet ikke med prevensjon før i en alder av 34. Selv om jeg var litt sent ute, så regnet med å være gravid i løpet av et par måneder. Da ingenting hadde skjedd etter seks måneder, begynte jeg å bli bekymret og gikk til lege for å spørre om råd. Hvorfor ble jeg ikke gravid, og hva kunne være galt? Jeg gjorde mange tester og ingenting så ut til å være feil med meg. Det viste seg å ikke være så enkelt som jeg trodde å bli gravid.

Kvinnen er jo tross alt skapt for å bringe verden videre, og mine venninner ble jo gravid nesten med en gang, hvorfor sjedde det ikke med meg? Min samboer ble mer og mer nervøs, og han ble sendt for test av spermier for å måle mengde og kvalitet. En skikkelig manndomstest som han kalte det. Resultatene kom og både volum og kvalitet var bra, det var ingenting i veien for at vi ikke skulle klare å bli gravide. Nye måneder gikk og vi hadde på en måte gitt opp, hva var vitsen, når skuffelsen gang på gang var så stor hver gang gravidtesten viste negativt. Etter nye samtaler med lege ble vi anbefalt en liten computer som skulle hjelpe oss med å finne nøyaktig tidspunkt for når jeg kunne bli gravid og ikke. Var veldig skeptisk i starten, men var på en måte villig til å prøve alt. Etter samtale med leverandøren av BabyComp som den computeren kalles var jeg positivt instillt og bestilte den.

For å gjøre en lang historie kort, det angrer jeg ikke et sekund på. Etter totalt 13 måneder med mislykkede forsøk og en bærepose med graviditetstester fikk vi det endelig til. Mitt råd til andre som ønsker å bli gravid, er å gå til lege tidlig for å få avdekket eventuelle problemer som gjør at dere ikke kan bli gravide, deretter hvis det tar tid med at ting klaffer, bruk hjelpemidler som f.eks BabyComp til å finne ut nøyaktig når du kan bli gravid og ikke. Det sparer du mye uro og usikkerhet på. For oss var forsøksperioden et mareritt, men resultatet kunne vi ikke vært mer fornøyd med. Trine 36 fra Sarpsborg.

Andre nyttige artikler
Fruktbarhet
Fertilitetsproblemer
Bli gravid raskt
Problemer med å bli gravid
Tips for å bli gravid
Blir ikke gravid
Jeg ble gravid med BabyComp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *